voyager2 umjetnicka

Gubitak kontakta uzrokovan pogrešnom naredbom

NASA je 21.07.2023. ka Voyageru 2 poslala set programskih naredbi. Nažalost, negdje se potkrala greška za koju se saznalo 37 sati kasnije. Toliko je bilo potrebno vremena da radio valovi koji putuju brzinom svjetlosti (300.oookm/s) stignu do letjelice i vrate nazad povratnu informaciju. Kontakt s letjelicom lansiranom 20.08.1977. bio je izgubljen! Ubrzo su kontrolori misije shvatili što se dogodilo. Letjelica je usljed dobivenih (pogrešnih) naredbi pomakla svoju radio antenu za 2° što je na udaljenosti od 20 milijardi kilometara velika greška usmjerenosti. Početkom kolovoza DSN (Deep Space Network) radio antene uspjele su poslati seriju komandi koje je letjelica, čini se, ipak prihvatila te upravo sprovodi reorijentaciju. Primljeni su telemetrijski podaci, Voyager 2 je u redu te od 04.08.2023. šalje na Zemlju i znanstvene podatke svojih aktivnih instrumenata. Četrdeset i šest godina nakon lansiranja!

voyager2 inzenjerski model

Ovo je važna lekcija koja se uspješno i brzo apsolvirala. Sjetimo se da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća nekoliko važnih međuplanetarnih misija  u Sunčevom sustavu završilo potpunim ili dijelomičnim neuspjehom upravo zbog slanja pogrešnih komandi a koje su uzrokovale gubitak orijentacije. Bile su to, inženjerski gledano, generacijski pandami Voyagerima 1 i 2.

Ipak, „čvrsti“ su to ljudski izaslanici. Čak i u slučaju višemjesečnog gubitka komunikacije oni u svojim računalima imaju ugrađen program koji ih periodično, autonomno, usmjerava ka Zemlji. Da ova NASAina misija spašavanja nije uspjela Voyager 2 bi se sam pravilno repozicionirao 15.10.2023.

Na drugoj strani svemira, letjelica blizanac, Voyager 1 udaljena je od Zemlje pune 24 milijarde kilometara i radi normalno. Sve što iz prvog lica znamo o svemiru van Sunčeva utjecaja dugujemo ovim strojevima. Napretkom tehnologije i pažljivim planiranjem rada letjelica očekuje se kako ćemo još nekoliko godina uspjevati održavat kontakt. Možda i do 2030. godine, pa čak i nakon toga. 

Radio-predajnik na Voyagerima ima snagu od svega 23W. Najobičniji sobni ventilator (ne klima uređaj, obični, najobičniji ventilator) za svoj rad troši dvostruko ili i trostruko više električne energije!

voyager2 muzejski model

 

 


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...