Kada smo predstavili Skalu univerzuma pre desetak dana Internetom je već uveliko kružila unapređena verzija tog programa. Pomislio sam da je ona samo uglancanija i da je interesantnije da pustimo staru verziju. Ali nije. Nova je zaista mnogo bogatija i bolja.


Kao i u prethodnoj verziji imate ekran i dole skrol bar, klizač, kojim se šetate od manjih do većih veličina i obrnuto. U ovoj verziji mene je, pre svega, obradovala mogućnost (sad ćete se nasmejati) da isključim muziku koja vas inače neumoljivo prati od stringa do univerzuma. Ona, ta muzika, je prijatna prvih nekoliko nivoa, ali kada stignete do kvarkova zaista morate nešto da preuzmete (verujte, ni brufen ne pomaže). Isključio sam je odmah sa velikim zadovoljstvom i olakšanjem (a da ne kažem kako ta muzika samo smeta da slušate svoju muziku).

Ja bih više voleo da po skali može da se putuje brže, da nivoi po želji mogu da se preskaču, ali dobro, to je jedina preostala zamerka koju mogu da smislim.

Ako krenete od samog početka, dakle od naj- najsitnijeg što postoji, sretnete kvantnu penu, Plankovu dužimu i string. Sve to je tako sitno da je nemerljivo. Idemo dalje. Neutrino, to je već nešto iako mu je prečnik svega 10 na minus 24 (!) što je praktično isto ništa, ali bar može da se izmeri.

su1 su2 su3

Kada stignete na 10 na minus 18 ušli ste u svet kvarkova, a posle toga u svet atoma. Još malo i srećete se sa elementima života. Vidite ćelije krvi, mitohondrije, hromozome i slično. Onda konačno dolazite do našeg sveta i tu stvari postaju mnogo zanimljivije. Vidite pticu dodo, suncokret i sebe.  Ako u ovom programu kliknete na bilo koji objekat dobijete o njmu neke zanimljivosti. Kada kliknete na čikicu saznajete da nas ima sedam milijardi i da vam treba 200 godina da biste sa svakim ljudskim stvorom porazgovarali jednu sekundu (razume se da će se za mnogo kraće vreme broj stanovnika na Zemlji drastično promeniti – na bolje ili nagore, zavisi od vašeg sistema vrednosti). U sledećem skoku saznajete da Burj Dubai, najviša zgrada na svetu ima bazen na 76-tom spratu. Sigurno ima i zanimljivijih informacija, ali nisam mogao sve da iščitam.

su4 su5 su6

Posle dalje šetnje srećete neutronsku zvezdu i potom ulazite u svet satelita, zatim zvezdi, maglina, pa galaksije i konačno do svega postojećeg, a što zovemo univezum.

su7 su8 su9

Koliki je univerzum? Možemo da govorimo samo o onome što nam je dostupno, što može da se vidi ili na neki drugi način detektuje, a to je 93 milijardi svetlosnih godina! Zapravo vidimo, vidimo 13,7 milijardi svetlosnih godina univerzma, ali to je zato što se za vreme dok je do nas stigla najstarija svetlost svemir širio i širio. I dostigao tih 100-tinak milijardi svetlosnih godina prečnika.

su10

Sve u svemu ovo je sjajan program, pun objekata koji predstavljaju univerzum na odrđenoj skali, a koji su mudro odabrani i propraćeni korisnim i zanimljivim komentarima.

Evo konačno i linka na SKALU UNIVERZUMA


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...