Odradili smo prvu šestinu godine

ozujak

Mart je mjesec u kojem završava zima i počinje proljeće. Ove godine to će se dogoditi 20. marta u 05:30 (proljetna ravnodnevnica) po našem vremenu. Davno u povijesti, za vrijeme Rimskog carstva mart je bio prvi mjesec u godini. Da živimo u to vrijeme upravo bi danas slavili početak Nove godine. Mart je dobio naziv po najvećem Rimskom bogu, bogu rata Marsu (Marte, Martius). Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, a samim time je Marte bio i „otac“ Rimskog naroda. Martu je tako po ondašnjem kalendaru pripala čas da se po njemu naziva prvi mjesec u godini. Tijekom izmjena i uporabe različitih kalendara ožujak je uvijek zadržao svoje vremensko trajanje od 31 dan. Zanimljivo je spomenuti kako se na prostoru današnje Velike Britanije Nova godina na prvi dan marta slavila sve do ne tako (pre)daleke 1752.

Kod nas u Istri mart se još naziva i marač, marč, marc. Označava prevrtljiv i (vremenski) varljiv mjesec. Uzrečicu „čuvaj se marčenog Sunca“ često ćemo čuti od naših starijih a kad prođu tri slijeda olujnih marčenih bura znamo da se vrijeme stabilizira te da krećemo prema ljetnim vrućinama. Godine 1910. na međunarodnoj konferenciji za prava žena u Kopenhagenu Clare Zetkin predložila je da se osmog marta diljem svijeta obilježava Dan žena. Naredne, 1911. godine po prvi puta je „osmi mart“ krenu a put emancipacije žena u društvu. U naše vrijeme rečenica „Sretan osmi mart, dan žena“ možda je najjača personifikacija trećeg po redu mjeseca u godini.

Mart je započeo kišom i sivilom no uskoro će se vrijeme stabilizirati a sunčani dani sa koloritom bilja uokolo nas krenuti u novi ciklus dobrog raspoloženja..

mici i sunce


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...