We choose to go to the Moon

"We choose to go to the Moon. We choose to go to the Moon... We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard;"
 

Čuvena rečenica američkog predsednika Džona Kenedija izgovorena na današnji dan 12. septembra 1962. godine kojom je najavio rešenost Sjedinjenih Američkih Država da krene u osvajanje Meseca.

Sedam godina kasnije, 1969. Amerika je uspešno poslala prve ljude na Mesec i vratila ih na Zemlju.

John F. Kennedy speaks at Rice University

 

 

 

 


Komentari  
Aleksandar Zorkić
-3 #2 Aleksandar Zorkić 13-09-2022 12:44
Citat polux11:
U želji da dokažu da je američki kapitalizam bolji i jači od sovjetskog socijalizma nisu se libili da iskoriste naciste za svoj cilj. ....

Pa da, ali 1. Kada su ušli u Nemačku i Rusi i Amerikanci su se trkali ko će pre i više uzeti nemačke tehnologije. A Verner fon Braun je sa svojim saradnicima pobegao Amerikancima da ne bi pao u ruke Rusima.
2. I Rusi i Amerikanci su želeli da pokažu preimućstvo svog privrednog sistema (ne samo Amerikanci, nego i jedni i drugi).
3. Da, Amerika je pre tih koliko godina počela da istražuje prošlost pojedinih naučnika. Rusija to nije nikad radila. A zarobila je oko 3 miliona Nemaca koji su angažovani na prisilan rad. (zavisno od izvora dva miliona je vraćeno u Nemačku posle 5 do 10 godina). I nikom nije suđeno u sudskim procesima.
4. A šta je trebalo da urade i jedni i drugi? Da bace one silne rezultate, mada morbidnih nemačkih, ali i japanskih istraživanja, jer to nije lepo?
Ne. Ovako je ipak bilo neke koristi od tih istraživanja.
polux11
-2 #1 polux11 12-09-2022 22:54
U želji da dokažu da je američki kapitalizam bolji i jači od sovjetskog socijalizma nisu se libili da iskoriste naciste za svoj cilj. To je ogromna senka na ovom vrhunskom civilizacijskom dostignuću, iako su pre desetak-petnaes t godina vlasti SAD počele, kao, da istražuju prošlost pojedinih naučnika i inženjera Nemaca i da im oduzimaju državljanstvo i šalju ih u Nemačku. To pranje istorije liči na smešne sudske procese koje Nemačka povremeno vodi protiv pojedinih stogodišnjih "pitomaca" staračkih domova koji su navodno bili čuvari u konclogorima.Up ravnicima logora i organizatorima zločina nikada, naravno nije suđeno, niti će biti. Zato, uz svo divljenje za izvanredan poduhvat ljudskog uma i odvažnosti (imao sam devet godina,ali sam uspevao da ostanem budan i gledam sve emisije od sletanja Apola 11 na Mesečevu površinu, do povratka Armstronga, Oldrina i Kolinsa na Zemlju) ostaje taj gorak ukus u ustima i ružna nacistička senka nad ovim istorijskim događajem.
Dodaj komentar