kamera AM

 

Vest o novoj televizijskoj seriji «Mars» širi se Internetom, ali i drugim medijima. Video sam i bilbord koji nam saopštava isto: uskoro počinje emitovanje kratke televizijske serije u produkciji Nacionalne geografije, pod nazivom: Mars. Zvanično, prva epizoda biće prikazana sutra, 14. novembra, ali, naravno, strastveni ljubitelji filma, Marsa i svemirskih putovanja već su je odgledali.

U pitanju je igrano-dokumentarne serija, zasnovana na knjizi "How We'll Live on Mars" Stephena Petraneka. O sadržaju neću ništa reći (jer njega ipak treba sami da otkrijete) sem da se radi o ekspediciji na Mars. Napomenuću i da je sve zasnovano na nauci. Da, i još nešto: prva epizoda je jako, ali jako interesantna. Možda vam se neće svideti svaki detalj, ali u celini, to je profesionalno urađena serija u svakom pogledu. Glumci odlično rade svoj posao, fotografija je na nivou očekivanja od Nacionalne geografije, specijalni efekti su nenametljivi ali odlično urađeni i ne odvlače pažnju od niti radnje.

 

m4

m1

m5

m7

 

S nestrpljenjem čekam nastavak. Pogledajte trejler:

 

  

TV Astronomija


Komentari   

dragant
0 #1 dragant 06-01-2017 16:49
Odgledao sam svih 6 epizoda. Retko dobra serija! I za onoga ko želi da se upozna sa razvojem svemirksog programa a za one koji tu materiju prate decenijama, serija je praznik za oči.

U redu svakom se neki detalj nece svideti ali u celi je jako dobro. Npr. meni se ne svidja ideja da se iz laboratorije može izaći, kroz jedna vrata, bez komere za dekompresiju, direktno na površinu Marsa. Odnosno da sa jedne strane vrata praktično nema pritiska (povrčina Marsa) a sa druge unutrašnje je atmosferski. To nisu kućna vrata pa otvaramo kada hoćemo nego pametna vrata koja traže zadovoljenje određenih uslova - izjednačeni pritisci (isisan vazduh iz pretkomore za dekompresiju) itd... Ali kao što rekoh, ne smeta, jer u stvarnosti se dese banalnije stvari, toliko glupe da ih je nemoguće predvideti a izazovu katastrofu.
Kraj serije je malo ono što se kaže, duh iz mašine (čudo koje reši problem). Ko je baš načitan ili nagledan ili je moja generacija seća se početkom šesdestih godina sovjetskog filma Planeta Bura o ljudskoj ekspediciji na Veneru. Na samom kraju nalaze dokaz postojanja onoga što opravdava postojanje misiji. Mars serija koristi isto. Zanima me da li tvorci serija Mars znaju za film Planeta Bura (https://www.youtube.com/watch?v=yZfe6QUJihw)

Poseban utisak ne mene je ostavilo pojavljivanje u seriji mnogih značajnih imena za razvoj astronautike. Na primer, Verner Fon Braun, koji div je on bio. Pri tome on nije bio vizionar, nego projektant i inženjer sa rešenjima kako poslati ljude na Mars. Posle njega se niko ravan nije pojavio. Pa ni Mask kome svaka čast.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži