KopraKopra je rođen 9. aprila 1963. u Ostinu (Austin), Teksas i porodici finskog porekla. Srednju školu je završio 1981. u rodnom gradu, a četiri godine kasnije diplomirao na čuvenoj Vojnoj akademiji u Vest Point (West Point).

Odmah po završetku Vojne akademije, Kopra postaje pilot Armije SAD. Služio je četiri godine u jednoj vojnoj bazi u Kentakiju u vazdušno-desantnoj diviziji. Godine 1990. prekomandovan je u Nemačku gde je komandovao grupom takozvanih udarnih helikoptera. Učestvovao je u vojnim operacijama na Bliskom istoku “[tit pustinje” i “Pustinjska bura”.

Po povratku u SAD 1995. magistrirao je na Tehnološkom institutu države Džordžija na katedri aerokosmičkog mašinstva, posle čega je završio [kolu mornaričkih probnih pilota. Učestvovao je u testiranju različitih lete}ih aparata, uključuju}i helikoptere tipa Comanche.

Takođe, Kopra je završio armisjki padobranski kurs i koledž komandnog sastava pri generalnom štabu američke Armije. Vojnu karijeru je oficijelno završio novembra 2010. sa činom armijskog pukovnika.

Septembra 1998. Timoti Kopra prelazi u Džonsonov kosmički centar NASA-e u Hjustonu, u grupu inženjera koji su se bavili testiranjem programskog obezbeđenja misija spejs šatla i kasnije MKS.

U julu 2000. postaje astronaut-kandidat 18. grupe NASA-e. Posle dvogodišnjeg obaveznog kursa, dobija status specijaliste misije, a četiri godine kasnije stiže prvi put u Zvezdani grad gde je obavio dvodnevne treninge za slučaj neplaniranog spuštanja šumskim oblastima. Kopra je bio dubler u misiji MKS-17 (2007.), posle čega je naznačen za člana osnovne posade MKS-20 koja je jula 2009. šatlom Endeavour (misija STS-127) stigao na Kosmičku stanicu. Njegova prva misija je trajala 58 dana, 2 časa i 50 minuta (tada je postao 502. čovek u kosmosu). Jedanput je izašao u otvoreni kosmos gde je proveo pet i po sati, a na Zemlju se vratio 8. septembra 2009. šatlom Discovery.

Samo nekoliko dana kasnije, Kopra je naznačen u posadu šatla misije STS-133 koja je trebala da bude obavljena godinu dana kasnije. Međutim, zbog povrede zadobijene padom sa bicikla (slomio je rebro), zamenjen je drugim astronautom.

U januaru 2014. NASA je objavila njegovo imenovanje za člana posade misije MKS-46/47, koja je upravo krenula u kosmos.

Timoti Kopra je nosilac mnogih vojnih i dve medalje NASA-e.

Sa suprugom Doun (Dawn) ima dvoje dece.

Bavi se trčanjem i plivanjem, a iako je imao težak pad sa bicikla, ne odustaje od ovog sporta.

Stigla nova posada na Međunarodnu kosmičku stanicu

Fotografije posade pre poletanja

Biografije drugih članova posade

Jurij Ivanovič Malenčenko

Timoti Najdžel Pik

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...