(Norishige Kanai, ime) 

KanaiOd osam aktivnih japanskih astronauta, poručnik Norišige Kanai je poslednji koji prvi put leti u kosmos. On je, inače dvanaesti astronaut Zemlje izlazećeg sunca.

Rodio se decembra 1976. u prefekturi Tiba (Chiba). U martu 2002. završio je Medicinski institut ministarstva odbrane. Doktor je medicine.

Svoju lekarsku karijeru, Kanai je imao u vojnim bolnicama. Pored toga, proveo je izvesno vreme kao predavač medicine jedne vojno-pomorske akademije. Ima i kvalifikaciju specijaliste podvodne medicine.   

Kanai je postao član 5. grupe japanskih astronauta kosmičke agencije JAXA septembra 2009. Trenirao je skupa sa astronautima 20. grupe NASA-e, u kojoj se nalazio i Skot Tingl. Godine 2015. učestvovao je u dvonedeljnoj ekspediciji NEEMO20 u podvodnoj laboratoriji "Akvairus" koja se nalazila šest kilometra od obala Floride, na dubini od 19 metara. Sa njim su u posadi bili i po jedan astronaut NASA-e i ESA-e.

U avgustu 2016. JAXA je objavila da je Kanai naznačen za člana 54/55. osnovne ekspedicije MKS. 

KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA EKSPEDICIJE 55

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...