"Kada se bavimo dejstvom sila i kretanjima potrebno je naj pre izabrati pogodan inercijalni sistem referenci kako bi pravilno tretirali uticaj svih masa i sila koje ulaze u analizu. S obzirom da je đule veoma malo telo u odnosu na Zemlju, to možemo vezati inercijalni sistem referenci za Zemlju i posmatrati kretanje đuleta u odnosu na nju (zajedno sa topom) i posmatrati je kao ne pokretno telo.
Neka je vektor položaja usmerenom ka topu (R) iz pravca središta Zemlje i neka je gravitaciona sila radijalna u tom pravcu. Top ispaljuje vertikalni hitac, odnosno, vektor brzine (v) i vektor položaja đuleta (R) su kolinearni. Da li će se đule kretati van ovog pravca? Neće, jer je na snazi zakon održanja momenta količine kretanja (L):
L = R X m*v = 0
gde je "X" vektorsko množenje a rezultat je "0" zbog kolinearnosti vektora u vektorskom proizvodu. Dakle, kako god da se kretalo đule, uvek će biti po istom pravcu: centar Zemlje - top.
Gde će završiti ispaljeno đule? Na početku puta, pri ispaljivanju, saopštena mu je brzina 300m/S što je manje od 7.9km/S potrebno da đule postane Zemljin satelit te se ono vraća nazad i pada na top.

Author: Gost

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...