Poštovani Zorancho, zbog naših čitalaca moramo da reagujemo jer bi inače neki od njih pomislili da ste u pravu. Vaš stav o teoriji jeste rasprostranjen, ali istovremeno i pogrešan. Evo npr. citat iz Rrečnika srpsko-hrvatskog knjževnog jezika u izdanju Matice srpske: „Teorija - sistem znanja o nekoj pojavi ili grupi pojava zasnovan na naučno proverenim, činejnički dokazanim pretpostavkama, naučno-apstraktnog saznanja koje se zasniva na iskustvu; učenje; nauka; naučno uopšteno tumačenje, objašnjavanje zakonitosti razvitka prirode i drušva.“ Taj pojam jeste višeznačan u svakodnevnom govoru, pa ponekad čak i pežrativan, ali u načnom smislu nema nikakve dileme. Uostalom Specijalna teorija relativnosti je nedvosmislneo dokazana – i više nikom ne pada na pamet da u nju sumnja. Ona i jedino ona objašnjava anomaliju kretanja Merkura, ona objašnjava savijanje svetlosnog zraka usled dejsva gravitacije itd. itd. Postoji brojna literatura o teorijama. Racimo divna je, iako možda već malo zastarela knjga „Moć nauke“, prof. Milorada Mlađenovića, zatim u knjizi „Epistemološki problemi u nauci“ – radi se zapravo o zborniku radova – na više mesta se govori i o teoriji. Naravno, u knjižarama možete naći puno dobrih knjiga koje objašnjavaju naučne terorije.
Komentari  
Astronomski magazin
0 #2 Astronomski magazin 17-10-2010 13:55
Zorancho, vi očigledno imate svoje shvatanje „teorije“. Nemojte se ljutiti, ali mi ćemo se ipak držati stava naučne zajednice o tome šta teorija jeste, bar kad se radi o naučnoj teoriji. Možemo samo da ponovimo: teorije relativnosti, da uzmemo samo taj primer, su dobile i stalno dobijaju potvrdu „KROZ PRAKSU UZ POMOC MNOGOBROJNIH EKSPERIMENATA I POSMATRANJA“ (da uptrebimo vaše reči). A evo, šta kaže dr Tarasjev u svom članku Evolucija, kreacionizam i pogled na svet: Naučne teorije (npr. atomska teorija, kvantna teorija) predstavljaju hipoteze koje su izdržale ekspeimantalne provere. Dakle, teorije stalno i prolaze kroz potvrde. Ako neka ne „preživi“ potvrdu, ona pada.
Kažemo, ima obimna literatura o tome šta je naučna teorija. Iz svega izlazi da ste zapravo vi dogmatičar, jer nekritički tretirate jedan naučan pojam.
Zorancho
0 #1 Zorancho 17-10-2010 10:13
hmmmmmmmmmm.... ..covijek bi rekao da poslije ovoliko mojih napisanih reci da cete barem provjeriti ono sto pricam....ali dogmatistima nemozes nikada i nikako objasniti...... ....ako su oni shvatili da je to tako ..onda je to tako za cjeli svijet.................
Naime ............... NAUKA JE OVU STVAR USOGLASILA josh od vrijemena kada je Tiho Brahe posmatrao polozaj mjeseca i ostalih tada poznatih planeta (dugi niz godina -1576/1597g) zbog same nesuglasice u tadasnjoj nauci o tome jeli heliocentricni ili geocentricni sustav tacan (dve teorije....a jedna nauka), pa preko njegova asistenta Johana Keplera (valjda su Vam poznati njegovi zakoni)........ TADA JE TEMELJ MODERNE NAUKE POSTALA OBAVEZA POTVRDITI SVAKU TEORIJU KROZ PRAKSU UZ POMOC MNOGOBROJNIH EKSPERIMENATA I POSMATRANJA.... ...........jedi no to potvrdjuje istinitost neke teorije........ .........E SAD.....dogmati sti rade sto ih je volja pa i necu b iti iznenadjen ako uopce i ne odstampate moj komentar na Vase nepoznavanje stvari......... ....e sada....opet se izvinjavam zbog svojih gramatickih gresaka..ukolik o ima....
Dodaj komentar


ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika