Zorancho, kažete: "sve ostalo je TEORIJA......ili kako bi pravi NAUCNIK rekao nesto sto je mozda tako.....ali i nemora biti tako.....znaci sve sto je TEORIJA...nije nauka....vec je ka putu da postane nauka.."

To jednostano nije tačno, bar ne u nauci. Evo dobrog citata o teoriji, možda će razjasniti neke činjenice:

"U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč “teorija” da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama. Reč “zakon” označava kratku formulu ili definiciju neke naučne činjenice. Otud imamo Teoriju Gravitacije, Mikrobiološku Teoriju Bolesti, i Teoriju Evolucije. ...." (http://www.teorijaevolucije.com/sta_je_evolucija.html)

Dakle, naučna terija nije neka prazna tvrdnja, već nešto što je zasnovano na dokazima, na stvarnim i / ili misaonim ekpserimentima i nešto po čemu na kraju krajeva živimo. Pa nije valda da sumnjate u npr. Ajnštajnovu teoriju gravitacije?


Komentari  

Zorancho
0 #2 Zorancho 16-10-2010 21:51
onaj tko nezna, a sto je jos gore i nece da zna sta je teorija.......n ikada nece ni nauciti......sv aka teorija je samo teorija i nikada nije bila nauka....to kaze nauka....koja je sama propisala kako neka teorija moze postati nauka.....odnos no zakon koji je dokazan i sam po sebi pretstavlja nauka......cak ni Ajnstajnova teorija nije bila nauka sve do.........e ovo mozete sami potraziti...... .....ali i kada pronadjete necete vjerovati...jer je tesko nekome otvoriti oci ako taj sam nece da ih otvori....ali mu treba kazati da nauci terminologiju kako bi naucio sto znaci nauka.....jer je nauka to sama propisala......
Uz oprostenje za moje gramaticke pogreske.....je r tekstove pisem u jednom dahu i uopce ih ne citam .........
Zorancho
0 #1 Zorancho 16-10-2010 19:56
kao da sam ja postao glavna tema a ne hokingovo mislenje o mogucnostima da Bog i nije neophodan za kreaciju svjeta......... .samo kratko......... .....ako neko ne zna sta znaci rec TEORIJA...nisam mu ja kriv...jer ta rec znaci isto i u nauci i izvan nje........o tome uce i mala djeca u skoli....i svaka teorija je samo mrtvo slovo na papiru dok se ne dokaze.....do su sama nauka i svi naucnici uredili u proslosti....ca k je i sam Ajnstajn cekao potvrdu svoje teorije puno, puno godina poslije postavljanja same teorije........ ...ali nisam ja nikome kriv sto neko nije upoznat o tome da TEORIJA nije postala nauka sve do trenutka dok se ne dokaze tvrdnja , odnosno dok se ne ponovi jos jedanput......b olje bi bilo da se o tome bolje informirate...j er za Vase osnovno nepoznavanje metodologije i terminologije nisam ja kriv........... ....imao bi ja puno pricati o tome da svaki dim nije dimni signal o zapocetku rata sa indijancima.... ....ali bi rekao da je dobro citati ...citati....ci tati.....razmis lljati......... i imati otvoreni um....i naravno malo vise poznavanja..... .........

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži