Povodom članka Putin potpisao ukaz o razvoju ruske super-rakete vrsan poznavalac astronautike, Danijel Reponj, napisao je sledeći komentar:

Reponj 134Da, Rusija se zapetljala u, kako to programeri vele, "mrtvu petlju" i nikako iz nje ne izlaze. Vrijeme ih je polako pregazilo. Nisu u stanju više ništa poslati van Zemljine orbite kako smo vidjeli.

Problemi s raketama koje im eksplodiraju, ruše se, problemi sa softverima, gotovo nerješivi problemi u tvornicama iz kojih izlaze neispravni dijelovi koji im ruše rakete... Cijeli niz gafova, sve to utječe na negativnu percepciju potencijalnih korisnika njihovih usluga.

S druge strane, pogledajmo koliki je zamah dobila Amerika otvaranjem privatnog kapitala svemirskoj industriji. Cijene lansiranja padaju, snage rastu, konkurencija se razbacala, rokovi dizajniranja i ostvarivanja su se drastično smanjili, razvoj tehnologije nikada veći...

Daj ljudima odriješene ruke, ne ometaj ih i ne ograničavaj i napravit će čuda. Rusija će morati napraviti gadnu reorganizaciju, iz temelja, svojeg svemirskog programa jer ostaje bez dobrog dijela kolača kojega je do sada držala.

Svjetska konkurencija ne spava. A ovo što spominju Mjesec i slično, od toga ništa. Nemaju novac kojim bi takav megalomanski projekt ostvarili. Jednostavno, nemaju novca, a nemaju ni vremena za razvoj tehnologija potrebnih za ostvarenje toga.

Sjetimo se samo da nisu u stanju osposobiti gotovi modul za ISS koji im godinama stoji i čeka da ga očiste od metalne piljevine u cijevima, a nemaju više ni tehnologiju da ponovo izrade novi. Posljedica je to politike koja je stručnjake rastjerala, što u penzije, što putem otkaza, zatvaranjem pogona koji su imali razvijenu tehnologiju proizvodnje, a koja im sada treba. Mladi stručnjaci su im otišli van, i sada se nalaze tamo gdje su nekada davno bili. Nazaduju.

Angare i ove super teške rakete neće biti na vrijeme dovršene da se uključe u trku koja se zahuktala, a o cijenama lansiranja koje padaju drastično, da ne govorimo. Neće moći biti konkurentni. Broj igrača se svake godine povećava i sve su efikasniji. Rusija polako postaje svemirski megalodon kojega je vrijeme pregazilo.

lansiranje

 


Komentari  

Vladimir Kerleta 2
-3 #1 Vladimir Kerleta 2 12-02-2018 21:22
Na zalost, komentar je potpuno tacan. Ali uvek treba znati da je ruski kosmicki program bio samo nusprodukt vojnog kompleksa. Samim time njih efikasnost iskreno nikad nije ni zanimala. Ako od 100 raketa padne 30, nema problema, za vojsku je bitno da onih 70 ide na cilj. Ono sto je za civilnu upotrebu katastrofalno, ni jednoj vojsci na svetu nije relevantno. Vojska efikasnost meri drugim arsinima. I nece biti nikakve privatne inicijative u Rusiji, jer tamo nema toliko kapitala kao u anglosaksonskom svetu. Niko tu nista nije ni dozvoljavao, ni branio. Jednostavno stvorila se tolika koncentracija kapitala, pa se desilo da neki moguli kao Mask i Bezos imaju i neko obrazovanje i afinitete. Kad imas 100 milijardi dolara mozes to da trosis na privatna ostrva i jahte (kao sto su nekad radili Onazis i Mardok), ali mozes i da ides na Mars. Inace su amerikanci imali milionere tehnofile. Imaju tu tradiciju. Treba se setiti kako je Hauard Hjuz cetrdesetih godina pravio mega avion.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 

leksikon 190 

 tvastronomija18

 sad

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika