msije

Mars 2020 - e-knjiga

Mars2020

 E-knjiga Draga I. Dragovića

pdfMars 2020

prvi korak ka donošenju uzoraka
Crvene planete na Zemlju

Rover koji NASA planira da lansira 2020. predstavljaće bliskog rođaka 'Curiosityja', čiji će zadatak biti potraga za sadašnjim i bivšim tragovima postojanja života na Marsu. To su tzv. biomarkeri. Misija 'Mars 2020', kako se za sada službeno zove, polako napreduje i postepeno se uobličava. Pogledajmo o kakvoj se mašini i misiji radi.

Novo protivsatelitsko oružje: Indija uništila 'Microsat-R'

i927. marta 2019, Indija se na iznenađenje svih pridružila odabranom i kontroverznom klubu kosmičkih snaga sa protivsatelitskim sposobnostima (ASAT), koji su do sada činile jedino Amerika, Kina i Rusija. Vladina organizacija DRDO (Defence Research Development Organization) – vojna verzija civilne ISRO – lansirala je sa ostrva Abdul Kalem kinetički presretač 'PDV Mark II', koji se tri minuta kasnije sudario sa indijskim satelitom 'Microsat-R'u okviru operacije 'Misija Shakhti'. Pogodak je usledio iznad Indijskog okeana u 5:41 UTC dok je satelit leteo ka severu, a presretač ka jugu na suborbitnoj putanji. 'Microsat-R', težak 740 kg, lansiran je 24. januara 2019. raketom 'PSLV-DL'(misija PSLV-C44) u orbitu 260×280 km i nagiba 97°. U to vreme nije procurelo puno informacija o satelitu, sem da ga kontroliše DRDO. Ali sada se vidi da je bio planiran baš za ovaj ASAT test i verovatno je nosio senzore da registruju prilazak 'PDV Mk.II'.

Dronovi na Marsu

mars helikopterrover 2020Nakon orbitera, landera, rovera na red dolaze dronovi

Ah taj Mars, toliko je infiltriran u naš svakodnevni život da nije ni čudo kako preokupira pažnju kako običnog čovjeka tako i znanstvenika.