M82

O

va predivna apstraktna nebeska šara je daleka galaksija NGC 3034, poznatija po svom nadimku: Galaksija Cigara, a i po drugoj kataloškoj oznaci: M 82. Nalazi se 12 miliona svetlosnih godina daleko od nas u sazvežđu Veliki medved (Ursa Major). U njoj se odigravaju dramatični događaji: u burnim nuklearnim procesima rađa se ogroman broj novih zvezda.

Ovu galaksiju otkrio je Johan Elert Bode 1774. a posle njega i Pier Mešan 1779. Preko Mešana ona je ušla u Mesijeov katalog pod oznakom M 82.

Po svom oblik M 82 spada u nepravilne galaksije, ali danas znamo da je ona nekada bila obična spiralna galaksija. 2005. godine su u njoj, u bliskom infracrvenom delu spektra, otkrivena dva njena simetrična kraka

Iz Vikipedije

Nepravilan oblik M82 posljedica je bliskog susreta s M81 koji se odigrao prije 100 milijuna godina. U tom procesu manja i manje masivna galaktika M82 doživjela je naglo urušavanje oblaka plina i prašine zbog plimnih sila masivnije M81. Direktna posljedica urušavanja oblaka ubrzano formiranje zvijezda. U bliskoj budućnosti pojavit će se val eksplozija supernova, mladih masivnih zvijezda koje su nastala nedavno ili nastaju danas. Udaljenost između M81 i M82 danas je oko 300,000 sv.g.

Sjaj ove galaksije iznosi 8,4 m i moguće ju je videti i dvogledom.
Credit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team
Još iz Zagonetnog kosmosa

Dodaj komentar