Galaksija na slici je NGC1300, prototip prečkaste galaksije. Razlika između ovog tipa i obične spiralne galaksije je u obliku spiralnog kraka koji izlazi iz centra. U sredini ove velike spiralne strukture je jezgro prečnika 3.300 svetlosnih godina (1 kiloparsek).

NGC1300
U pozadini se, kroz strukturu, vidi veliki broj udaljenih galaksija. NGC1300 je od nas udaljena 69 miliona svetlosnih godina (21 megaparsek) u pravcu sazvežđa Eridanus.

Credit: NASA, ESA i HH tim (STScI/AURA)


Komentari   

Ratko Miljkovac
0 #2 Ratko Miljkovac 01-01-2011 18:28
Sama udaljenost se može odrediti na više načina. Najčešće se koristi crveni pomak linija u spektru galasije na osnovu čega se može izračunati koliko brzo se galaksija ''udaljava'' od naše, a zatim se pomoću Hablovog zakona određuje njena razdaljina.
Povratna informacija, tj. svetlost galaksije neprekidno stiže, ali je u zakašnjenju za 69 mil. sv.g. Jenostavnije rečeno, mi tu galaksiju vidimo kakva je bila pre 69 mil.sv.g.
bora arsic
0 #1 bora arsic 01-01-2011 09:32
galaksija je predivna ali mene zanima kako ste izracunali da je ona udaljena 69 miliona svetlosnih godina po kom mehanizmu.Ja koliko znam da bi se neka razdaljina izracunala sa instrumentima koje poznata tehnika poseduje treba da ima povratnu informaciju e sad ako je nesto toliko udaljeno kako ste vi to izracunali kada po meni za to nema vremena jel se zna kolika je jedna sv.god sretna vam nova god. i cekam vase objasnjenje

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži