TV Astronomija

Nastanjiva zona Sunčevog sistema

Nastanjiva 3

Where can life exist in our solar system?

Nastanjiva zona Sunčevog sistema je oblast oko naše zvezde gde su uslovi pogodni za postojanje tečne vode, koja se smatra jednim od ključnih uslova za život kakav poznajemo, ali naš Sunčev sistem ima 8 planeta i mnogo meseci i patuljaste planete koje su navele naučnike da spekulišu o mogućem postojanju života van ovog regiona.

 

Kakva je razlika između svemirskih teleskopa Habl i Veb?

hw3

What are the differences between the Webb and Hubble space telescopes?

Postoje upadljive razlike između teleskopa Habl i Veb i to su veličina ogledala, položaj u svemiru, osetljivost na spektar svetlosti itd. ali važno je istaći da ta dva teleskopa neće biti suprotstavljeni jedan drugom, nego naprotiv: oni će dopunjavati jedan drugog. 

   

Postaje li svijet bolji ili gori? Pogled na brojke (TED predavanje)

StP1

Is the world getting better or worse? A look at the numbersIs the world getting better or worse? A look at the numbers

Steven PoinkerPinker

Psiholog

Stven Pinker je profesor kognitivne nauke koji piše o jeziku, umu i ljudskoj prirodi.

Mnogi ljudi se suočavaju s vestima svakog jutra sa strepnjom i jezom. Svakog dana čitamo o pucnjavama, nejednakosti, zagađenju, diktaturi, ratu i širenju nuklearnog oružja. Ovo su neki od razloga zbog kojih je 2016. nazvana „Najgora. Godina. Ikad." A onda je 2017. oborila rekord - i ostavila mnoge ljude da žude za ranijim decenijama, kada se svet činio bezbednijim, čistijim i s više jednakosti.

Međutim, da li je ovo razuman način da razumemo ljudsko stanje u XXI veku?."

Iznenađujući pad nasilja

sp2

The surprising decline in violence

Steven PoinkerPinker

Psiholog

Stven Pinker je profesor kognitivne nauke koji piše o jeziku, umu i ljudskoj prirodi.

Tijekom 20. stoljeća svjedočili smo zločinima Staljina, Hitlera, Maoa, Pol Pota, genocidu u Ruandi i drugdje, a iako 21. stoljeće traje tek sedam godina već smo svjedočili genocidu u Darfuru, koji je u tijeku, i svakodnevnim užasima Iraka.

Prva sonda koja je dotakla Sunce – Parker solarna sonda i kratka istorija istraživanja Sunca

Sunce sonde 4

Prva sonda koja je dotakla Sunce – Parker solarna sonda i kratka istorija istraživanja Sunca

Parker solarna sonda je NASA-ina misija koja je lansirana 2018-te godine, sa ciljem istraživanja naše najblize zvezde odnosno sunca. Ova sonda će do 2025-te godine obaviti vise bliskih proleta pored sunca na udaljenosti od samo 6.9 miliona kilometara od njenog centra, a tokom najbližeg proleta ce dostići neverovatnu brzinu od cak 690 000 km na čas! U ovom videu govorićemo o značajnim misijama koje su istraživale sunce, I koje su dovele do razvoja čuvene Parker solarne sonde.

 

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky