Ovisi gdje se nalazimo i kako koristimo pojam godine

Najnormalniji razgovor ide otprilike ovako; Koliko imaš godina? Imam 44, ili imam 22 godine.. Sa stanovišta jezikoslovlja dalo bi se naslutiti kako u svom „portfelju“ imamo toliko i toliko godina. A nemamo, godine nemamo negdje u džepu ili novčaniku ili na kartici. Jezikoslovno bi se ovakvo pitanje i odgovor moglo objasniti čak i kao veoma nezgodno, neugodno pitanje u smislu koliko imaš JOŠ godina pred sobom prije „deadline-a“! A ako pitanje još i ima smisla – odgovor definitivno ne možemo dati, bar ne točan. Nitko nezna koliko još ima godina. Godina ima više; fiskalnih, tropskih, zvjezdanih, kalendarskih.. Nego, ajmo se mi vratiti na ono što obično podrazumijevamo kad pitamo koliko imaš godina. 

Godina planeta je vrijeme potrebno da isti napravi puni obilazak oko matične zvijezde, 365 dana i još neki kusur sati, minuta, sekundiu slučaju našeg plavog planeta- Zemlje. Planetama bližim Suncu treba manje vremena za pun obilazak oko matične zvijezde, a onim udaljenijim treba više vremena. Kada bi primjerice uzeli da imamo nekog tko je rođen u istom trenutku kada i mi (pretpostavimo da danas imamo 45 Zemaljskih godina) ali na drugim planetama ta ista osoba bi na Merkuru imala skoro 187 godina, na Veneri nešto više od 73, na Marsu bi za koji dan slavila 30-ti rođendan! Na Jupiteru bi naš pandam po trenutku rođenja brojao tek 3.8 godina, na Saturnu bi taman prohodao i mahao ručicama kao jedno i pol godišnje dijete a na Uranu, Neptunu i Plutonu dobrano bi se načekali do prve svijeće na rođendanskoj torti.

godine na planetima maca

Na našem portalu već smo se poigrali sa tjelesnm težinom na drugim planetama, idemo se poigrati i sa godinama. Ovdje; https://www.ethow.com/2016/08/calculate-your-age-and-weight-other-planets.html nalazi se kalkulator u koji je potrebno unjeti svoju dob (po želji i tjelesnu težinu) i eto nam izračuna za svakog ukućana, prijatelja, prijateljicu. Naš savjet; svi koji žele imati „više“ godina gledajte rezultate samo na Veneri i Merkuru, oni koji žele imati manje – Mars je planet „izmišljen“ za Vas. Imate li djecu osnovnoškolskog uzrasta uzmite papir i olovku, upisujte rezultate u tabele, crtajte grafikone bojicama. Osim što ćemo se zabaviti naučiti ćemo ponešto o svemiru koji nas okružuje a osnovne računske operacije, tablice, grafikoni neće biti bauk. Ma napravimo i ppt prezentaciju, upotrijebimo pametne telefone sa aplikacijama koje nam lice postare/pomlade pa svi skupa pogledajmo kako bi izgledali sa više ili manje godina nego što imamo na Zemlji.


Godina 

Godina je vreme za koje Zemlja jedanput obiđe Sunce. To traje 365 dana i šest sati. Ali druge panete svoj put oko Sunca načine za neko drugo vreme, pa tako ako imate 20 naših, zemaljskih godina, istovremeno imate svega 10 marsovskih godina.

Pogledajte.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 18 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...