Šta bi bilo kada bi poznate krpice zamijenili novima?

Ima već koji tjedan kako smo pre/uske krpice zamijenili kaputima. Jutros smo kišu i nebesko sivilo zamijenili iscjepkanim plavetnilom, zvijezdama, Mjesecom.. Krpice i Sunce doći će ponovo, još i prije nego što mislimo, plavetnilo i sivilo izmjenjivati će se redovno na našem nebu mjesecima.

No kako bi bilo da naš prirodni satelit zamijenimo sa planetama Sunčeva sustava? Nećemo ulaziti u opsežnu raspravu o cijelovitosti takve zamjene, bilo bi suviše naporno i pomalo komplicirano za opisivati sve ono što bi se događalo na Zemlji u takvom slučaju. Ograničiti ćemo se samo na vizualni aspekt takve „rabote“.

planete umjesto mjeseca

Ilustracija koju donosimo dočarava kako bi izgledao naš krajolik prilikom izlaska  planeta nisko nad horizontom, a koje bi postavili na mjesto našeg Mjeseca, na istu udaljenost. Merkur bi tako bio tek malo veći i sjajnji od Mjeseca, Mars bi bio zamjetno veći. Čak ni oni koji su svojim mislima duboko „zagnjureni glavom u pijesak“ ne bi mogli predvidjeti veliku i sjajnu Veneru na nebu. Plinoviti divovi Neptun i Uran zaista bi izgledali nadrealno. Prava „scary vizura“ bio bi pogled na Saturn i njegove prstenove, a Jupiter bi „prepunio“ vizuru čak i najvećeg vjetrobranskog stabla autobusa.

Vratimo se natrag na našu današnju poluoblačnu vizuru, možda nam se čini deprimirajućom, ružnom. Prije nego donesete sud o bezličnom sivilu i odete van iz stana iskorisiti pokoji trenutak plavetnila među oblacima. Znajte da će naši dalji potomci živjeti na nekim od ovih nebeskih tijela i imati pogled kakav mi možemo samo sanjati. Budućim Marsovcima u dalekoj budućnosti prve kapi kiše izmamiti će smješak i suze radosnice, baš kao i nama prve krpice narednog ljeta.

Do tada ostanite uz nas i pratite što se događa u našem bližem i daljem okružju..


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...