Predstavljanje projekta „Fab lab Petnica"
10/11/2015, 12:00, Medija centar, II sprat, Velika sala
Istraživačka stanica Petnica povodom svetskog dana nauke 10. novembra organizuje konferenciju za novinare u Medija centru u Beogradu. Tom prilikom biće predstavljen projekat „Formiranje obrazovnog Fab laba Petnica". Svetski dan nauke biće prilika da se pokaže kako se sa mladim ljudima može raditi na povezivanju nauke i privrede i posticanju preduzetništva.
 
isp
 
Projekat "Fab Lab Petnica" obuhvata kurseve iz 3D štampe, elektronike i robotike, kao i osnova preduzetništva u nauci. Fab Lab Petnica je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmeren na obuku đaka, studenata i nastavnika. Ideja je da iz ovog projekta izniknu nove školske sekcije i prostori u gradovima širom Srbije u kojima će ljudi samoinicijativno moći da koriste ovakve uređaje i tehnologije.

Fab labovi (eng. fabrication laboratory) su radionice za digitalnu fabrikaciju u kojima je "moguće napraviti praktično sve". Prvi fablab je napravljen na MIT univerzitetu u SAD, a kasnije su se proširili po celom svetu u okviru tzv. mejker pokreta (maker movement). Fab labovi su blisko povezani sa univerzitetima, naučnim institucijama, školama sa jedne strane, i sa industrijom i startapima sa druge strane. 

Projekat je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške.

Petnica raspisala konkurs za nove mlade talente


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 20 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 22 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 22 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...