| N. Božić

Građanska inicijativa "Ostavite teslu na miru" koja ima preko 40.000 članova na svojoj Facebook stranici, najavila je da će ponovo pokrenuti akciju za zaštitu posmrtnih ostataka Nikole Tesle, nakon napisa u medijima kako "država i Srpska pravoslavna crkva nisu odustale od prenosa posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save".

OstaviteTeslu
foto: FB stranica "OstaviteTesluNaMiru"

Večernje novosti prenose informaciju da "SPC i država pripremaju prenos posmrtnih ostataka velikog naučnika". U njoj se navodi kako država i Srpska pravoslavna crkva nisu odustale od prenosa posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save, i da tačan datum ceremonije otkrivanja spomenika i polaganja urne u njegovo postolje zasada nije poznat, ali da je u toku prikupljanje urbanističke dokumentacije.

  protest
  Detalj sa protesta u martu (foto: FB stranica "OstaviteTesluNaMiru")

Ovim povodom odmah se oglasila i grupa građana okupljena u inicijativu "Ostavite Teslu na miru", koja ima preko 40.000 podržavalaca na svojoj Facebook stranici.

"Nećemo dozvoliti da se ovom temom manipuliše svakih nekoliko meseci. Moraju da ostave Teslu na miru!", navodi se na njihovoj stranici.

Podsetimo da je ova grupa građana 8. marta 2014. godine ispred Muzeja "Nikola Tesla" okupila više od 1500 ljudi spremnih da se suprotstave pokušaju prenosa urne ovog velikog naučnika iz Muzeja u portu Hrama Svetog Save, bez ikakve javne diskusije i saglasnosti njegovih potomaka ili samog Muzeja. Tom prilikom u odbranu Nikole Tesle stali su pored naučnika, intelektualaca, prosvetnih radnika, i poznate javne ličnosti.

"Od sutra ćemo preduzeti sva raspoloživa sredstva da konačno dobijemo odgovore na pitanja postavljana još u martu na protestu ispred Muzeja Nikole Tesle." - zaključuje se u poruci objavljenoj na Facebook stranici građanske inicijative "Ostavite Teslu na miru!".

Author: B92

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...