Gardner-dDevetnaestog februara 2014. u 65. godini u Koloradu Springsu preminuo je američki astronaut Dejl Gardner (Dale Allan Gardner).

Odabran u prvoj grupi šatl-astronauta januara 1978. Gardner je obavio dva kosmička leta u svojstvu specijaliste misije. Prvo je 1983. učestvovao u misiji STS-8 šatla Challenger, a sledeće godine za vreme misije STS-51A obavio je dve kosmičke šetnje izvan šatla Discovery koje su ukupno trajale oko 13 časova. Napustio je NASA-u 1986. i vratio se natrag u Pentagon. Tamo je godinama rukovodio programom praćenje orbitalnih objekata koji su potencijalno opasni za bezbednost SAD. Izvesno vreme je proveo u kompaniji TRW gde je rukovodio razvojem novih odbrambnenih kosmičkih tehnologija.

Do penzionisanja 2013. radio je kao jedan od menadžera Nacionalne laboratorije za obnovljive izvore električne energije.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...