fablab

Žensko preduzetništvo veliki potencijal Srbije

Prva konferencija posvećena ženskom preduzetništvu u oblasti biotehnologije u našoj zemlji pod nazivom Fab Forum održana je 21. septembra na Metropolitan univerzitetu u Beogradu.

Organizatorka konferencije dr Ivana Gađanski kaže da je akcenat tokom konferencije stavljen na žensko preduzetništvo bazirano na naučnim dostignućima, jer je spoj nauke i preduzetništva odavno postao trend u svim razvijenim zemljama, dok se u našoj zemlji još uvek uglavnom bavimo “naukom radi nauke”. 

Organizatorka-konferencije-dr-Ivana-GadjanskiDr Ivana Gađanski za govornicom

“Danas svuda u svetu osnovna istraživanja dobijaju sve manje novca, pa naučnici u razvijenim zemljama sve češće razmišljaju na komercijalni način i pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanja. Time obezbeđuju sredstva za nastavak svog naučnog rada, a istovremeno svojim inovacijama stimulišu i razvoj privrede, pa je korist od takve prakse dvostruka”, kaže dr Gađanski.

Fab-Forum-okupio-svetske-i-regionalne-preduzetnice-u-Beogradu
Panel-Fab-Forum

Ona kaže da bi to trebalo da postane i praksa u našoj zemlji, jer Srbija ima veliki broj žena koje su izuzetni stručnjaci u svojim naučnim oblastima, ali veoma retko pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanjima i otkrićima.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Beogradu Džon Dru Giblin rekao je tokom otvaranja konferencije da je žensko preduzetništvo veliki potencijal Srbije i da je stoga ambasada SAD-a sa velikim zadovoljstvom podržala projekat Fab Lab i organizovanje konferencije posvećene ženskom preduzetništvu u biotehnologiji.

„Od ženskog preduzetništva sve više zavisi privredni razvoj svih zemalja, ne samo SAD-a, već i Srbije i celog Balkana. Zbog toga su ovakvi projekti sve značajniji za vašu zemlju, jer ohrabruju preduzetnice i pomažu im da započnu svoj biznis, a to je ogromni potencijal vaše zemlje koji treba iskoristiti“, kaže Džon Dru Giblin.

Naučni saradnik za preduzetništvo i inovacije Univerziteta Hadersfild Tobi Stoun kaže da je jedan od problema za razvoj „naučnog preduzetništva“ i to što mnoge vlade još uvek ne shvataju da nauka može biti vrlo profitabilna na tržištu.

“Vlade često ne shvataju da je spoj nauke i preduzetništva u interesu svih, pa tako u vreme krize često čujemo kako vlade prvo skraćuju budžet namenjen nauci i akademskim istraživanjima, upravo zbog toga što ne shvataju da im to zapravo može doneti značajne prihode”, kaže Stoun.

Organizovanjem Fab Foruma ujedno počinje stvaranje regionalne zajednice ženskih preduzetnica u oblasti biotehnologije koje će biti u stanju da se međusobno podrže, razmenjuju iskustva i zajedno pokreću novi biznis u oblasti biotehnologije.

Prvi Fab Forum u Srbiji je okupio neke od najboljih stručnjaka iz oblasti biotehnologije iz regiona i sveta, među kojima su profesorka biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Kolumbija dr Gordana Vunjak-Novaković, profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu dr Bojana Obradović, naučnice dr Maja Pučić-Baković i dr Vedrana Škaro iz biotehnološke firme Genos iz Hrvatske, tehnička direktorka slovenačke biotehnološke kompanije Educell dr Nevenka Kregar Velikonja, naučna saradnica Cryosave banke matičnih ćelija dr Mima Fazlagić, direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun,kao i profesorka globalnog biznis menadžmenta iz SAD dr Klaris Molad.

Konferencija je realizovana uz pomoć Fulbrajt alumni fondova Ambasade SAD u Beogradu, a učesnici su osim predavanja posvećenim pokretanju biznisa u oblasti biotehnologije ponudili i mnoštvo uspešnih primera iz prakse i ukazali i na sve poteškoće na koje bi buduće preduzetnice trebalo da računaju.

Predstavljeni i neki od prvih startapova u Srbiji u oblasti biotehnologije, među kojima su KreativTeh, Ekofungi i Pubsonic a organizovane su i radionice i panel diskusije sa ciljem da se buduće preduzetnice upoznaju sa svim koracima koje je potrebno sprovesti tokom pokretanja novih startap projekata.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...