Istraživačku stanicu Petnica na početku realizacije letnje grupe seminara posetio je ambasador Kraljevine Norveške Njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvag, i tom prilikom poručio da je veoma važno podsticati otvoreno i kritičko razmišljanje kod mladih.

IMG 1096
Foto: IS Petnica

Povodom početka sezone letnjih programa Istraživačke stanice Petnica tokom koje će biti realizovano 40 različitih seminara i kampova, Njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Kraljevine Norveške je okupljenim srednjoškolcima iz celog regiona bivše Jugoslavije, objasnio strateško razmišljanje njegove domovine u kontekstu trošenja prirodnih resursa i ekonomskog razvoja.

Ambasador Norveške je u razgovoru sa oko 150 polaznika programa biologije, arheologije i biomedicine, konstatovao „da je Petnica sjajno mesto, i da je dobro da mladi talentovani ljudi koji vole prirodne i društvene nauke, imaju gde svoja interesovanaj da zadovolje na najkvalitetniji mogući način. “

IMG 1153

Tokom ovog leta će u Petnici biti realizovano 40 seminara i kampova za oko 1200 srednjoškolaca iz Srbije, ali i Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makdonije. Tom prilikom biće pokriveno 16 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, od astronomije i elektronike, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, lingvistike, i dizajna.

„Istraživačka stanica Petnica je u prethodnih mesec dana uspela da uz pomoć svojih bivših polaznika obezbedi sredstva da započne realizaciju letnjih aktivnosti, a aktivno dalje traži podršku kompanija kako bi se svi planirani programi i realizovali. Nadamo se da ćemo u tome uspeti“, kaže Nikola Božić, direktor Fonda Petnica.

Tokom posete Njegove ekselencije ambasadora Kraljevine Norveške, učesnici Petničkih programa su predstavili svoja mala naučna istraživanja na kojima rade, a razgledane su i sve laboratorije koje posle rekonstrukcije izgledaju kao najmodernije evropske laboratorije.

„Bilo bi dobro da se u obrazovanje i nauku što više ulaže kako bi se smanjio odliv mozgova, i kako bi Srbija mogla da se razvija brže“ – zaključio je gospodin Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške, na kraju posete Istraživačkoj stanici Petnica.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... Pre 1 nedelje
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... Pre 1 nedelje
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... Pre 1 nedelje

Foto...