bolidRusija

Jutros u 9:22 po lokalnom vremenu snažan bljesak obasjao je Ural u Rusiji a zatim se čula detonacija od koje su pucala stakla na prozorima kuća. Izveštači javljaju da je preko 500 ljudi ozleđeno uglavnom od krhotina stakla. Među povređenima ima, kako se navodi, 67 dece, a tri odrasla lica su zadobila ozbiljnije povrede. Eksplozija se dogodila nakon ulaska meteoroida u atmosferu Zemlje i prethodila je najavljenom proletu asteroida 2012 DA14 kasno večeras po našem vremenu. Iz Evropske svemirske agencije međutim tvrde da jutrašnja eksplozija nad Rusijom nema nikakve veze sa pomenutim asteroidom, te da su to dva međusobno nepovezana događaja.

Svedoci jutrašnjeg događaja u Rusiji govore o velikom, blještavom sjaju i potom o gromoglasnoj eksploziji koja je izazvala paniku među pešacima Čeljabinska, milionskog grada istočno od planine Ural.

Izveštači iz Rusije javljaju da je odmah nakon eksplozije ruska armija stavljena u stanje pripravnosti i da su neki nacionalistički političari posumnjali da iza ovog događaja stoji prikriven strani faktor. Vladimir Žirinovski, lider Liberalno demokratske partije, kako javlja Indepenent, izjavio je da je ekpslozija posledica testiranja novog američkog oružja uperenog protiv Rusije.

Naučnici inače smatraju da je eksplozija verovatno uzrokovana raspadom meteorita prečnika oko jednog metra i sastavljenog od gvožđa i nikla.

 

Meteori, meteoroidi i meteoriti šta su to?

Novi snimci udra meteorita

Kiša meteora zasula Rusiju

Eksplozija meteoroida nad Rusijom


Komentari   

Pedja
0 #1 Pedja 15-02-2013 16:40
sastav ovoj je isti kao i sastav dolezeceg: gvozdje-nikl a jos i pride:

NASA Science News for Feb. 14, 2013

Some researchers believe that near-Earth asteroid 2012 DA14 might experience seismic activity when it flies through our planet's gravitational field on Feb. 15th. Observatories around the world will be on the lookout for signs of an 'asteroid-quake ' during the space rock's close approach.

FULL STORY: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/14feb_asteroidquakes/


i na kraju "ludi rusi" rasporedili 20.000 spasioca :-) gdje li ih nadjose samo tako u kratkom vremenu ... mozda u kasarnama :-)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži