U SRBIJI JE OBELEŽENO

300 GODINA OD ROĐENjA RUĐERA BOŠKOVIĆA 

300 godina od rođenja Ruđera Boškovića se navršilo 18. maja 2011. Tim povodom su u Srbiji organizovani naučni skupovi i predavanja da bi se obeležio ovaj značajni jubilej i odavalo dužno priznanje Boškoviću i njegovom stvaralaštvu.

Učesnicima Kampa astronoma u julu na Letenci je dr Dragoslav Stoiljković (profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu) održao predavanje „Odjeci Boškovićeve teorije prirodne filozofije u savremenoj nauci“.

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković” je u okviru 14. Letnjih astronomskih susreta tokom avgusta organizovalo tri predavanja. Da je „Boškovićeva Teorija je ključ za celokupnu modernu fiziku“ govorio je dr Dragoslav Stoiljković. U ime Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ su održali predavanje  dr Aleksandar Tomić („Tajne genija“) i  Branko Simonović („Životopis Ruđera Boškovića).

Ciklus predavanja je započet u maju, a nastavljen u oktobru i novembru u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. „O filozofiji Ruđera Boškovića“ govorio je dr Radomir Đorđević, penzionisani profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu). „Aktuelnost Boškovićeve teorije prirodne filozofije“ je bila tema dr Dragoslava Stoiljkovića. „Ruđer Bošković - potraga za jedinstvom“ je tema dr Milana M. Ćirkovića iz Astronomska opservatorije u Beogradu. „Boškovićeva religioznost - matematički put u teoriju prirodne filozofije“ je naziv predavanja dr Aleksandara Tomića, a „Ruđer Bošković kao matematičar“ predavanja dr Milana Božića (Matematički fakultet u Beogradu).

Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i

Astronomska opservatorija (Beograd) su 26. oktobra održali jednodnevni skup sa pozvanim predavačima iz Srbije i Italije: „Bošković kao osnivač Astronomske opservatorije u Breri“ je predavanje koje je održao direktora ove opservatorije Dr Giovanni Pareschi (INAF, Osservatorio Astronomico di Brera, Milano, Italy). „Zakon fundamentalnih sila Ruđera Boškovića – izazov za fiziku HH veka“ je tema akademika Đorđa Šijačkog (Institut za fiziku u Beogradu). Da je „Ruđer Bošković: Začetnik modernog građevinskog inženjerstva“ ukazao je dr Rade Hajdin (Građevinski fakultet u Beogradu). „ Ruđer Bošković - jedna važna pojava u dugoj istoriji optike“  je tema dr Branislava Jelenkovića (Institut za fiziku u Beogradu), a „Ruđer Bošković kao matematičar“ je tema dr Milana Božića. „Potvrda ispravnosti i primena Boškovićeve teorije prirodne filozofije“ je tema dr Dragoslava Stoiljkovića), a „Sintetičku ocenu astronomskih radova Ruđera Boškovića“  je dao dr Aleksandar Tomić (Mašinski fakultet u Beogradu). Dr Paolo Battinelli (INAF, Osservatorio astronomico di Roma, Roma, Italy) je imao predavanje „Stvarna dužina geodetske baze duž Via Appia: spor koji je trajao jedan vek“. „Ruđer Bošković kao pisac“ je tema dr Zlate Bojović, Filološki fakultet u Beogradu. Dr Aleksandar Petrović (Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu je razjasnio „Delo Ruđera Boškovića u svetlu istorije ideja“. Izdata je knjiga abstrakata predavanja.

SANU- Matematički institut je u okviru Seminara za istoriju i filozofiju matematike, mehanike i astronomije u maju organizovao dva predavanja: „Zakon sila u prirodi - životno delo Ruđera Boškovića“ (dr Aleksandar Tomić) i „Potvrda ispravnosti i primena Boškovićeve teorije prirodne filozofije“ (dr Dragoslav Stoiljković). Ista ustanova je u novembru u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka (Beograd) i IEEE Srbija (Computer Chapter), a u okviru Seminara za primenjenu matematiku, organizovala predavanje „Fizička i matematička analogija Boškovićeve teorije i teorije Savić-Kašanin“ (dr Dragoslav Stoiljković).

SANU - Ogranak u Novom Sadu je u aprilu organizovao predavanje "Doprinos Boškovićeve teorije savremenom shvatanju strukture materije"  (dr Dragoslav Stoiljković).

Izuzetno dobre prikaze života i dela Ruđera Boškovića je tokom maja, oktobra i novembra emitovao Radio Novi Sad u okviru emisije „Dijalog kultura“ čiji je autor i urednik dr Drenka Dobrosavljević. U nekoliko jednočasovnih emisija su učestvovali dr Dragoslav Stoiljković, dr Aleksandar Tomić, dr Ivica Martinović (Institut za filozofiju, Univerzitet u Zagrebu).

Pored navedenih skupova, bilo je predavanja i u drugim obrazovnim i naučnim ustanovama i strukovnim udruženjima, koja su želela da posebno obeleže ovaj jubilej. Najavljuju se novi skupovi i predavanja, npr. na Filozofskom fakultetu u Beogradu će se 17. decembra razmatrati filozofski rad Boškovića. Uz to, povodom ovog jubileja su izdate tri nove knjige o Ruđeru Boškoviću.

 


Ciklus predavanja: Ruđer Bošković - tonski zapis - tonski snimci ciklusa predavanja o Boškoviću

Ruđer Bošković - Monografija o čuvenom naučniku Ruđeru Boškoviću. Možete je preuzeti u elektronskom obliku.


 

 

 

Author: Dragoslav Stoiljković

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...