NASA je napravila 4 plakata sa temom Space Shuttle flote, amblemima svih njihovih misija kojom se pokazuje doprinos u svemirskim letovima ljudskih posada u misijama: Columbia, Atlantis, Discovery, Challenger i Endeavour. Velike verzije ovih plakata sada se nalaze u loži  čuvene sobe 4 - Launch Control Center, u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy na Floridi. 

Zbog veličine plakata za svaku od navedenih misija smo dali poseban link:

(Credit: NASA). Idelno za pozadinu desktop-a Vašeg PC-ija ili zida sobe ako imate mogućnost visokovalitetnog foto-printanja.

Preuzeto sa
astronomija-bih.com

Ipak ne možemo se oteti utisku da je ovo "mirovinski zlatni sat sa posvetom" Shuttle-ova :) Naime kako nam je poznato NASA je još početkom 2008. godine najavila umirovljenje svojih shuttleova do kraja 2010. godine. NASA trenutno ima ugovor s Rusijom da na svojoj letjelici Soyuzu prevozi astronaute do svemirske stanice ISS do 2011. godine. Nakon toga Agencija će  tražiti dozvolu od Kongresa za obnavljanje tog ugovora. Produženje korištenja letova i korištenje  shuttlea američki državni proračun bi opteretilo od 2,5 do 4 milijarde dolara godišnje. Tako bi nakon skoro 30 godina korištenja, space shuttleovi otišli iz službe.

Kao zamjena za shuttle, razvija se nova svemirska letjelica ne samo za prijevoz putnika i snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice  ISS nego i za putovanja van Zemljine orbite, na Mjesec i Mars ( yesss ! ). Prvobito je  nazvan Crew Exploration Vehicle, koncept je prerastao  u svemirsku letjelicu Orion te je projekt fiinalno nazvan Projekt Constellation. Međutim, postoje i neke druge opcije istina manje vjerovatne. Jedna od njih je izdvajanje čak 10 milijardi dolara za letove između 2010 do 2013. Postoji opcija i ostanka shuttle-ova do 2015.

Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...