Krajem aprila, tačnije 29.04. 2010 u Nišu je održano javno posmatranje koje je verovatno po prvi put održano u Srbiji a možda i na Balkanu. Astronomsko društvo Alfa iz Niša u saradnji sa Gordanom Đorđević, predsednicom humanitarne organizacije “Rukovet” iz Niša, organizovalo je astronomski perfomans za građane Niša sa posebnim potrebama, decu koj su ometena u razvoju, kao i za decu koja su u hraniteljskim porodicama.

U-Nisu

Perfomans se sastojao od predavanja Profesora Dragana dr Gajića sa PMF u Nišu kao i posmatranja iz dvorišta PMF. Akcija je naišla na veliki odziv lica kojima je bila namenjena. Za potrebe posmatranja korišćeni su teleskopi AD Alfa. Posmatrani su Saturn i i Mars.

Gajic-Milosevic

Na njihovu žalost nisu mogli da sačekaju da izađe Mesec koji je te večeri izlazio prilično kasno. U toku posmatranja profesor Gajić, kao članovi Ad "Alfa" Milan Milošević i Miodrag Sekulić pričali su posmatračima o onome šta će videti kao i o sažvežđima koja su se u tom trenutku videla na nebu. Dva sata druženja protekla su vrlo brzo i gosti su otišli zadovoljni sa onim što su videli.

Naravno obećali smo im na rastanku novo druženje uskoro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Priprema instrumenata: M. Milošević, D. Radmilović i M. Sekulić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsednik AD Alfa Dragan dr Gajić i M.Milošević

 

Dragan Rademilović

Author: Dragan Radmilović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži