Riječ je o letećem rancu, tehničkoj tvorevini koja se sastoji od dva snažna motora (150kW), rezervoaru, složenom sustavu upravljanja te nosivoj konstrukciji koju natovarite na leđa, ili bolje rečeno zavalite se u udobno sjedalo letećeg ranca. Pritisnete dugmić za start i ručnim upravljačkim komandama nalik palicama za igru otisnete se u visine poput ptice. Osamnaest litara goriva poslužiti će vam da put od pedesetak kilometara prevalite za manje od trideset minuta a pri tomu ćete se moći popeti na visinu od 2400m.

jetman1
Leteći ranac u letu
Glen Martin, osnivač i vlasnik Martin Aircraft Company započeo je još prije tri desetljeća raditi na funkcinalnom zračnom prijevoznom sredstvu. Leteći ranac pomalo je poprimao svoje naličje a 1998. godine Martin osniva tvrtku Martin Aircraft Company kako bi nastavio rad i jednog dana i profitirao od svog uratka. Da stvar nije nimalo jednostavna za sprovesti u praksu a da k tome još bude i relativno sigurna, pristupačna i lagana za upravljanje dovoljno govori podatak da su na istoj problematici više puta pokleknuli i vojni tehnolozi s praktično neograničenim sredstvima za razvoj letećeg ranca. Gotovo tri desetljeća nakon što je generacija autora ovog teksta upravljala virtualnim letećim rancem u liku i djelu ZX Spectrumova „Lunar JetMana" fantastika je postala stvarnost. Prvi komercijalni primjerci biti će u prodaji u drugoj polovici godine a već ima podosta predbilježbi, kaže Martin.
jetman2 Upravljanje letećeg ranca je navodno veoma jednostavno

Masa ovog „zračnog motocikla" kako ga je okarakterizirao sam izumitelj iznosi 254pounds a za upravljanje vam (zasad) nije potrebna pilotska dozvola. Ipak, Martin nadodaje kako će se vlasnici morati ponašati u skladu s pravilima i zakonima koji važe u zračnom prometu. Prije samostalnog leta svakako se preporuča i prolazak kroz kraći letni tečaj. U slučaju opasnosti pilot letećeg ranca ima na raspolaganju i sigurnosni padobran.

jetman3 Snažni motori dovoljni su za postizanje visine od 2400m i brzine od preko 40km/h

Iako se za višestruko manju cijenu od letećeg ranca na tržištu nudi veliki broj malih aviona, helikoptera, balona.. ovaj će izum zasigurno imati dobru prođu među bogatašima, a i vojne strukture nisu indiferentne prema „savršenom" prijevoznom sredstvu na bojnom polju!

Prođe li sve po planu, Glen Martin moći će vrlo skoro ustvrditi kako i „ludi inženjerski pothvat" može osigurati veliki financijski profit.

jetman4 Virtulani leteći ranac iz doba ZX Spectruma, ostati će i nadalje stvarnost većine

 



Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 1 dan ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 2 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 5 dana ranije

Foto...