Izveštaj sa međunarodne škole mladih astronoma, Trinidad i Tobago 6-18.12.2009

Međunarodna škola mladih astronoma (International school for Zoung astronomers - ISYA) je inicijativa Međunarodne astronomske unije (IAU) čiji je cilj regionalno da pojača saradnju i razvoj  profesionalnih astronoma na međunarodonj areni. ISYA je otvorena za studene-doktorante koji imaju osnovni stepen u astrofizici.

Slika_1
Slika 1: Jedna od organizovanih eksurzija na poznatoj plaži Marakas

Ove godine škola je održana na univerzitetu Sveti aAugustin na Trinidad i Tobagu. Učesnici su došli iz 17 zemalja koji su pratili predavanja, praktične i kompjuterske sednice u roku od 2 nedelje. Predavanja su održavali profesor Greve Jean-Pierre iz Belgije Michele Gerbaldi iz Francuske, Rodolfo Barba iz Čilea  i Edward Guinan i Stephon Alexender iz USA.  Predavanja su bila o zvezdanoj evoluciji, zvezdanoj atmosferi, astrobilogije i extrasolarnim planetama, kako se dolazi do astronomskih podataka i o kosmičkim strukturama.

Slika_2
Slika 2: Astrobiološka ekskurzija na najvećem jezeru prirodnog asfalta na svetu.

U praktičnom delu imali smo mogućnost da uđemo dublje u tehniku pisanja naučnih radova i aplikacija za dobijanje vreme za posmatranje na nekom teleskopu (proposals). Radilo se i preko interneta na dvometarkom teleskopu Folks (http://faulkes-telescope.com/). Ovakavi teleskopi su namenjeni za edukaciju kao pomoćno sredstvo da bi se približila astronomija srenjoshkolcima u Engelsko i Irskoj.  I drugi mogu da apliciraju za korišćenje ovih telčeskopa  ali moraju imati neku vrstu saradnje sa ovim srednjjim školama.

Slika_3
Slika 3: Kratka prezentacija aktivnosti Skopskog astronomskog društva

Slika_4
Slika 4: Prezentacija mog magistarskog rada

Slika_5
Slika 5: grupna fotografija učesnika letnje škole

 

Slika_6
Slika 6: Lokalno astronosko društvo http://www.caribbeanastronomz.com organiziralo je star parti ili po nešem išli smo na teren, u čast ove letnje škole. Ovo je ustavri ogromni radio teleskop postavljen od strane američke vojske za vreme hladnog rata

Na kraju bih htela da zahvalim glavnom Organizatoru De Greve Jean-Pierre za sve ono što nam je omogućio na ovoj letnjoj školin na veoma interesantnim razgovorima i savetima.

Sledeće godine ovakva škola ce se organizovati u opservatoriji Bjurakan u Jermeniji, pa svim zainteresovanim toplo preporučujem da se prijave. Zainteresovani mogu naći više informacija na ovom linku: http://www.aras.am/SS2010/ss_registration.htm

Author: Tanja Petruševska

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...