Danas sam se uverio da čovek ne može više ničemu i nikome da veruje. Naime krenuo sam na na beogradski sajam da bih video novi planetarijum koji je tamo izložen, kako je najavljeno na sajtu www.astronomija.rs. Ali kad se neda onda se neda. Naime nisam obratio pažnju na jednu značajnu činjenicu u ljudskom životu u Srbiji. Izgleda da je datum otvaranja planetarijumua na sajmu bio određen po julijanskom kalenderu tako da sam ja došao 13 dana ranije. Bio je to veliki nesporazum. Ljubazno osoblje sajma me je odvelo do mesta na kome će biti postavljen planetarijum. Evo na slici se vidi da je mesto lepo prostrano i lepo obeleženo samo sam ja u svojoj gluposti zaboravio da pogledam na pravi kalendar!

HPIM8621
Štand DAS-a na Sajmu učila Beograd 2009

Naravno svi drugi štandovi su bili posednuti nevernicima koji imaju satanske kalendare. Doduše jedna ljubazna devojka mi je rekla da je to možda i zbog nekog Nikole iz Barija koji je verovatno bio veliki astronom i mnogo je zadužio astronome Srbije.

HPIM8620
Reklamni tablo za štand DAS-a i ADRB

Da moja današnja poseta nije bila uzaludna pobrinuo se Vojni muzej koji je izložio automobile iz voznog parka predsednika SFRJ J. B. Tita. Među automobilima privukomi je pažnjujedan od tri Mercedesa 600 pulmana koji je kabriolet.U sećanje mi se vratio jedan događaj iz daleke 1971. godine. Naime tada su se tim kolima vozili astronauti koji su bili prvi ljudi na Mesecu, dakle posada Apola 11. Auto je bio sa otvorenim krovom, a ja sam sa mojom školom išao organizovano na doček. Naše mesto je bilo na Brankovom mostu na Beogradskoj strani od ulice Pop Lukine pa dalje prema Novom Beogradu.

Rols-rojs

Rols-Rojs2

Mercedes-600pulman-cabriolet

Mercedes-600pulman

Drago mi je da se astronomi trude da popularizuju astronomiju među građanima posebno u godini koja je proglašena za međunarodnu godinu astronomije. Nastavlja se tradicija sa lepim prostranim štandovima bez igde ikog.


Author: Dragan Radmilović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...