Danas je po domaćim medijima prostrujila vest da je akademik dr Zoran Knežević izabran za predsednika Srpske akademije nauka. Time je posle dugog niza godina na čelu ove ugledne naučne institucije ponovo jedan astronom.

 ZCL9302 copyZoran Knežević, AKL 2021.

Zoran Knežević je rođen 1949. godine u Osijeku, diplomirao je, magistrirao, a zatim i doktorirao na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu i zaposlio se na Astronomskoj opservatoriji Beograd. 

Poslednjih decenije Zoran Knežević uživa izuzetan ugled u svetu kao jedan od najvećih stručnjaka za mala tela Sunčevog sistema. 

Kao potvrda tog renomea je i odluka Međunarodne astronomske unije, a na predlog itelijanskih astronoma, da asteroid 3900 ponese ime Knežević

Zoran Knežević je do svoje penzije bio direktor Astronomske opservatorije u Beogradu. Za redovnog člana SANU izabran je 2015. odine, a zadnje dve godine bio je generalni sekretar SANU.  

48284218606 0d492b84a5 oKnežević tokom kampa 2017. govori za RTV

Astronomi amateri i drugi ljubitelji astronomije Zorana Kneževića dobro poznaju jer se on uvek, ukoliko su mu to obaveze dozvoljavale, odazivao na pozive za učešće u amaterskim aktivnostima – ponekad i na čuđenje svojih profesionalnih kolega. Tako je prihvatio da bude član Uređivačkog odbora časopisa Astronomija, aktivno je učestvovao na Amaterskoj i profesionalnoj konferenciji astronoma Srbije (APAS) 2014. odine koju je organizovalo AD „Novi Sad“. Mnogi učesnici Astronomskog kampa „Letenka“ dobro poznaju sadašnjeg predsednika SANU jer je on čest gosti ovog kampa od njegovih prvih godina.

Zoran Knežević tokom AKL 2006. govori o opasnosti od udara malih tela.

Pre dve godine tokom kampa 2021. održao je predavanja na temu „Šta znate o SANU“. 

Drago nam je što je naš uvaženi prijatelj postao predsednik SANU i nadamo se da će i pored svojih obaveza i ove godine posetiti naš kamp. Možda da nam nastavi priču o SANU.

 


Komentari

 • selena said More
  AM je časopis zasnovan na volonterskom... 3 dana ranije
 • radmilo89 said More
  Dobro vece, dragi i staaari A. 8)
  Zasto... 3 dana ranije
 • kiSINiša said More
  Poštovanje. 
  Odlična komparacija za... 4 dana ranije
 • davor&anka said More
  :D Preleo, zahvaljujemo se 5 dana ranije
 • Željko Kovačević said More
  Ljudi će i dalje biti neophodni… Ali... 5 dana ranije

Foto...