U Kruševcu je 23. i 24. oktobra realizovan globalni projekat pod nazivom „Galilejeve noći“ (eng. „Galilean nights“). Cilj projekta jeste da se na jednom mestu okupi veliki broj astronoma, kako profesionalaca tako i amatera, entuzijasta i ljubitelja astronomije i da se svi zajedno upoznaju sa svemirom koji nas okružuje, kao i Galilejevim uspesima i rezultatima koje je načinio za vreme svog života.

Jedan od mesta gde je projekat realizovan bio je i Kruševac. Astronom amater Zoran Tomić u saradnji sa Edukativnim centrom – Kruševac i Gimnazijom je organizovao je ovaj događaj. Planirano je da se održe kratka predavanja o astronomiji, nebeskim telima i Galileju. Takođe planirano je i da se nakon predavanja organizuju posmatranja kako bi se publika bolje upoznala sa posmatračkom astronomijom, kao i lepotama noćnog neba. Ako vremenski uslovi nedozvole da se teleskopi iznesu van, organizovan je direktan prenos posmatranja svemira iz Italijanske Bellatrix opservatorije preko interneta.

publika4

23. oktobra manifestacija je počela u 18 časova u kabinetu za fiziku Kruševačke gimnazije. Tom prilikom Zoran Tomić je održao predavanje na temu „Šta je to astronomija?“. Publika je imala priliku da se upozna sa astronomijom kao naukom (pojam, razvoj, klasifikacija, teorijska i posmatračka astronomija) kao i sa osnovim instrumentima koji se koriste u astronomiji, prilikom čega je akcenat stavljen na optičke teleskope. Prikazano je kako teleskopi izgledaju (refraktor i reflektor) i način na koji se koriste. Nakon ovog predavanja učenica drugog razreda gimnazije Olgica Lukanović je održala kratko predavanje o savremenim istraživanjima Meseca. Nažalost vremenski uslovi su bili loši pa posmatranje nije održano. I u Italiji vreme nije išlo na ruku astronomima, tako da te večeri prenosa nije bilo. Prvoj večeri prisustvovalo je oko 30-ak učenika gimnazije.

bojana3

24. oktorba organizovana su dva predavanja sa početkom u 19 časova. Prvo predavanje su održali učenici Bojana Zajić i Milutin Spasić na temu „Zemljin svemirski komšiluk“ gde su govorili o Sunčevom sistemu, njegovom nastanku, članovima tog sistema i Zemljinom položaju u njemu. Zatim je Pavle Grković održao predavanje na temu „Neko nekad reče da se Zemlja ipak okreće“. Predavanje je posvećeno Galileju i njegovom životu, kao i njegovom doprinosu u razvoju moderne astronomije i eksperimentalne nauke. U Kruševcu te večeri vreme je bilo oblačno tako da ni teleskopi nisu izneti na obližnje brdo Bagdalu, ali su astronomi u Italiji imali više sreće. Gosti su uživali u lepotama neba koje su nam obezbedili astronomi sa Bellatrix opservatorije preko interneta. Drugoj večeri manifestacije prisustvovalo je oko 20-ak učenika.

galilej

Može se zaključiti da je projekat ispunio svoj osnovni zadatak, a to je popularizacija astronomije i nauke među mladima, kao i proslava MGA2009 i Galilejevih podviga. Pored ostvarenja ovih globalnih ciljeva, može se reći da je manifestacija ostavila trag u Kruševcu time što je broj članova astronomske sekcije porastao. Takođe jedan broj učenika se zainteresovao za seminar astronomije u IS Petnica, kao i za buduće događaje koji će se organizovati u Kruševcu iz astronomije.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...