Sretan 65. rođendan prvom (S)putniku

IMG 20221004 144346

Lansiranjem H304/Sputnik-65 sa poligona SLHP kod Industrijsko-obrtničke škole Pula započelo obilježavanje Svjetskog tjedna svemira kod nas.

Od danas 04. listopada do 10. listopada u više od stotinu država diljem našeg planeta obilježava se Svjetski tjedan svemira! Ujedinjeni narodi su na generalnoj skupštini 06. prosinca 1999. proglasili Svjetski tjedan svemira godišnjim događanjem koje će se obilježavati u tom vremenskom periodu. Datumi nisu slučajno izabrani. Početni dan Svjetskog tjedna svemira pada na godišnjicu lansiranja prvog zemljinog umjetnog satelita (Sputnik-1, 04.10.1957.) a završni dan na godišnjicu potpisivanja Ugovora o svemiru  (27.01.1967.) između Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i Sovjetskog saveza (danas Ruska Federacija) a koji je pri UN postao pravovaljan 10.10.1967. Gotovo stotinu i pedeset država danas su aktivne članice ili potpisnice Ugovora o svemiru.

IMG 20221004 WA0007

Svjetski tjedan svemira najveće je godišnje događanje vezano uz svemir na Zemlji. Ovogodišnji moto glasi; Svemir i održivost!  Prava tema za teška vremena za sve nas na planeti. Najljepšu poruku Zemlji iz svemira su prije nekoliko dana uputili europska astronautkinja Samantha Cristoforetti i ruski kozmonaut Oleg Artemyev u društvu američkih kolega; Mi u svemiru surađujemo jedni s drugima, vjerujemo jedni u druge jer jedino se tako možemo održati. Povjerenje. Teška su vremena danas na Zemlji, ratovi će jednom prestati a mi ćemo zajedno preživjeti i održati se kao vrsta.

Prvog dana obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira sa „Svemirske luke Herman Potočnik Pula“ ekipa AUV Istarskog svemirskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa lansirala je maketu Sputnik-1, prvog umjetnog zemljinog satelita lansiranog iz SSSRa. Letjelica je izrađena u mjerilu M 1:10, ukupne mase svega 8g.

IMG 20221004 144300

Marino Tumpić za naš je portal dao kratku izjavu; Sputnik-1 imao je masu 83kg, promjer kugle (letjelice) bio je 58cm, dvije antene dužine 2,9m i dvije antene dužine 2,4m postale su ikona našeg puta u nebeska, svemirska prostranstva. Mi u Istarskom svemirskom programu ovu maketu satelita vodimo kao HISTRION 304/Sputnik-65. Šesdeset i pet godina prošlo je od pionirskih koraka ka nebu. Prigodno su umjesto posebnih balona izabrani obični, „rođendanski baloni“, punjeni helijem (zahvaljujemo UTP Pula na suradnji i pomoći!). Tijekom Svjetskog tjedna svemira predstoji još nekoliko važnih događanja a ono najvažnije javnost će saznati na PRESS konferenciji u ponedjeljak 10. listopada.

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...