Nepoznata letjelica preletjela sjeverno od Velike Ludine

nlo balon 03092022 andjelko orginal rezano

Jučer u 13:39 s lokaliteta Velika Ludina Anđelko Glivar, astronom i liječnik, fotografirao je udaljeni objekt koji se nalazio visoko na nebu, sjeverno od Velike Ludine. Pogled okom pri dnevnom osvjetljenu ukazivao je na svijetli točkasti objekt na nebu koji tamo nije trebao biti, te se čini i kako se (sporo) kreće na nebu. 

Fotografirao je nepoznati leteći objekt (NLO) mobitelom a nakon obrade fotografija i interne komunikacije s kolegom astronomom iz Istre (Marino Tumpić) za naš je portal izjavio; Kolega Marino i ja pregledali smo i zajedno obradili fotografije. Odmah je isključena mogućnost da se radi o avionu, no što je na nebu iznad Hrvatske?! Meteorološki balon s sondom? NE, karakteristike, oblik, položaj i razmještaj balona i konzole isključili su i tu mogućnost.

nlo BALON andjelko 03092022 obrada

Nažalost optičko/digitalni zoom fotoaparata mobitela nije svemoguć te smo iz dostupnog materijala zaključili kako je NLO zapravo veliki balon s izrazitom, snažnom, strukturom stijenke te blisko položenom konstrukcijom koja se nalazi prikačena na donji dio balona. Nazire se i konstrukcijski otvor za manipulaciju, upuhivanje, toplog zraka pri dnu balona, vrlo je izgledno kako se radi o balonu s ljudskom posadom i košarom. Uz malo mašte čak se može uočiti čovjek na desnoj strani košare-konzole, ili je pak riječ o gorioniku za stvaranje toplog zraka. NLO je tako postao PLO, poznati leteći objekt. U našem podneblju često se „leteći tanjuri“ poistovjećuju s terminom NLO.

U jednom trenutku bavili smo se i mišlju kako je riječ o nekom od strato/mezosferskih istraživačkih balona NASAe koja je njih šest nedavno lansirala u svoje istraživačke misije u atmosferu. Karakteristike strukture samog balona, dužina spojnih užeta i položaj košare-konzole ne idu tome u prilog, no ne možemo isključiti i takvo neko porijeklo ove zagonetne letjelice. Inače, ovo je lijepi primjer kako se nepoznati leteći objekt zabilježi i pokuša odgonetnuti njegovo stvarno porijeklo.

Ukoliko i vi imate fotografije ili ste svjedočili  zanimljivom događanju na nebu, danju ili noću, redakcija će ih rado prosljediti astronomima kako bismo zajedno barem pokušali odgonetnuti što to leti iznad nas.

nlo BALON andjelko 03092022 karta

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...