Učenička raketa kao nova veduta Industrijsko obrtničke škole Pula

IMG 20211216 112933

IMG 20211216 105904Učenici prvih razreda Industrijsko-obrtničke škole Pula sa svojim su profesorima i mentorima jučer, četvrtak 16. prosinca, ispred škole medijima i javnosti prikazali plod svojih promišljanja i djelo vrijednih ruku. Najviša maketa rakete na ovim geografskim prostorima, vlastoručno izrađena od priručnih materijala, ugledala je svjetlo dana nakon višemjesečnih radova na njenoj izradi. Prikazane su dvije verzije rakete, jedna kojoj je namjena civilno korištenje i druga koja ima svoju vojnu namjenu. U prvom slučaju na vrhu trostupanjske  rakete nalazi se autonomna bespilotna letjelica HISTRION 206 dok je u drugom slučaju na vrh rakete postavljena MIRV glava. Raketa, zajedno sa pripadajućom lansirnom rampom visoka je preko pet i pol metara. Na njoj se kao pokazno edukativni sadržaj nalaze sve komponente kao i na pravim raketama; raketni motori, pumpe za raketno gorivo i motore, bočni boosteri kao prvi stupanj rakete, drugi stupanj i na kraju treći raketni stupanj sa korisnim teretom.

Ova raketa nikada neće poletjeti u svemir. Ona je proizvod suradnje Industrijsko-obrtničke škole Pula i Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Učenici naše škole kroz edukaciju i praktičan rad na ovakvim projektima sudjeluju u izradi tehničkih tvorevina od ideje do realizacije, prolazeći pri tome kroz sve faze i postupke rada koji će ih sutra čekati u životu, izjavio nam je ravnatelj škole, Dragan Radovanović. 

Tridesetak učenika šest smjerova zanimanja angažirano je na pojedinim elementima izrade makete. Izrade skica, razumijevanje nacrta, mjerenje, brušenje, rezanje, bušenje aplikacija impregnacije i boje, korištenje ručnih alata i strojeva, zaštita na radu sve su to elementi koje su učenici sa zadovoljstvom i zanimanjem prošli tijekom faza izrade rakete, kaže nastavnik Dragan Basara. 

Sara Bekavac i Nino Basara svojim su učenicima tijekom rada prenijeli dodatna znanja, iznad nužnog i obveznog dijela te je i na taj način mladim ljudima obogaćen fundus znanja, informacija i iskustva. Matematika i rakete samo naizgled ne idu zajedno, ali rakete bez matematike ne mogu a „najteži predmet“ lakši je, prijazniji i zanimljiviji kad stojite pored vlastoručno izrađene rakete.

Naša raketa nakon predstavljanja medijima i javnosti postavljena je na planirano mjesto u otvorenom atriju unutar školske zgrade. Prvi je to od pet planiranih artefakata koji će u konačnici sačinjavati ARES/LUNA poligon, kaže nam Marino Tumpić, stručni vanjski suradnik škole i voditelj Istarskog svemirskog programa AUV. U radionicama se sada u završnoj fazi opremanja nalaze još dva artefakta čija je glavna konstrukcija izrađena tijekom prošle školske godine. Lander i Orbiter kao makete u realnom mjerilu učenici će realizirati tijekom drugog polugodišta.

Pula ovim aktivnostima zaista postaje prava svemirska meka. Entuzijazam i želja učenika da se bude na fotografiji sa raketom dovoljno govori kako je vrijednost stvorena vlastitim umom i rukama baš „cool“ stvar.

Ekskluzivno za naš portal, koji već više od petnaestak godina aktivno prati događanja u kojima je uključena AUV doznajemo i naziv/e raketa; verzija namijenjena za civilnu uporabu dobila je ime; Angara-Neptun dok ime vojne verzije držimo u tajnosti, kažu nam za kraj reportaže Mellani Sabo i Daniela Kovačević, mlade snage Astronomske udruge Vidulini.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...