Darovi kao zalog za drugo polugodište pri Industrijsko obrtničkoj školi u Puli

 

IMG 20191220 122540

IMG 20191202 125913

IMG 20191115 121114

IMG 20191115 110530

IMG 20191115 093329

CSI PULA bozic 2019 darovi

Božićni blagdani vrijeme su naše bližnje i vrijeme za darivanje. Istina,sa zapadnjačkim stilom života malko smo u tome zastranili i pretjerali, ipak dobri duh ljudskosti (još uvijek) obitava u nama i oko nas. 

Učenici i profesori Industrijsko obrtničke škole u Puli podarili su sami sebi darove ispod Božićnog drvca kakve nema nitko na planeti Zemlja. Umjesto čokolada i slatkiša, čarapa i dekica podno njihova bora nalaze se makete Mjesečeva landera i rovera. Ove tehničke tvorevine idejno su zamišljene u sklopu programa LUNA 2020 pri Astronomskoj udruzi Vidulini koja je sa SYNERGY MOON TEAM dospjela u finale međunarodnog natjecanja Google Lunar X Prize. Modeli, odnosno makete u vjernom gabaritnom omjeru (M 1:1)  grade učenici sa svojim profesorima u Industrijsko obrtničkoj školi na Vidikovcu. Lander i rover su sada mehanički gotovo u cijelosti završeni, orbiter i raketa-nosač ovih tehnikalija prema Mjesecu,  grade se paralelno no vrijeme u školi prebrzo prolazi kad se rade zanimljive, poučne i korisne stvari. 

U drugom polugodištu ovi Božićni darovi biti će finiširani, opremljeni senzorikom, ofarbani i spremni za permanentno postavljanje u Mjesečev atrij unutar škole gdje će i generacijama koje dolaze pokazati kako je važno poželjeti, raditi i biti ponosan na stvoreno svojim rukama. Negdje pred kraj školske godine cijeli će Mjesečev poligon zasjati u punom sjaju a učenici, njihovi roditelji (ali i javnost!) imati će priliku prošetati po vjernom Mjesečevom krajoliku uz svu silu tehnike koju čovjek doprema na drugi svijet ne bi li bolje razumio iskonska pitanja o svemiru čiji smo i sami neraskidivi dio. Mjesečev poligon u atriju sadržavati će prašinu i kamenje, kratere i brazde baš poput onih na površini našeg prirodnog satelita. 

Raketa u umanjenom mjerilu pokazati će zasad jedini način na koji čovjek može doprijeti na druge svjetove. Orbiter, letjelica koja istražuje svjetove kružeći oko njih, lander letjelica koja slijeće na druge svjetove i istražuje ih te rover kojeg lander doprema sa sobom kao pokretni laboratorij upotpunjavati će kompleks LUNA 2020. Da bi sve djelovalo još realističnije na zidove atrija postaviti će se panoramske fotografije Mjesečeva pejzaža. Učenicima, njihovim profesorima i mentorima predstoje pune ruke posla. Početkom školske godine srednjoškolski prvašići pomalo su blijedo gledali na predstojeće im zadatke(„što će nama landeri i roveri na Mjesecu“) no ubrzo su shvatili kako su tehnološki procesi, od ideje do skice, od nacrta do izbora materijala, mjerenje, rezanje, tokarenje, brušenje, zavarivanje, bušenje... isti oni koji ih očekuju u svakodnevnom životu. 

Ravnatelj Petar Gavrić kaže kako je ovakav način učenja i stjecanja iskustva kod zainteresiranih učenika najbolji koji se djeci može ponuditi. Profesor Dragan Basara i vanjski suradnik škole Marino Tumpić svakodnevno rade sa učenicima na ovim zadacima. Ove školske godine u Istarskom svemirskom programu pri Industrijsko obrtničkoj školi Pula sudjeluju učenici Ia razreda (autolimari); Banovac Matej, Kajtazović Patrik, Smolica Erik, Stranić Entoni, Kejroz Popović Fernando i Ujčić Teo, kao i njihovi kolege CNC operateri; Aničić Mihael, Grbić Aleksandar, Juničić Nikola i Miškić Nurfet. Tu su još i osmorica učenika Ic razreda (elektroinstalateri); Dragosavljević Pado, Jovanović Arian, Jurkota Dorian, Kamber Alan, Maljić Dominik, Stanić Ognjen, Štifanić Leon i Verbanac Valerio. Profesor Basara kaže kako su učenici praktično i zadnjeg dana škole radili pokoju minutu i nakon zvona koje označava kraj zadnjeg sata, to samo znači da su djeca i duhom i tijelom prisutna na nastavi. Osoblje škole već je poodavno naviknuto na „čudne poslove i uređaje“ koji svako malo izlaze iz radionica i učionica. Tako su i spremačice (Agneza Jurca, Fehima Sabadoš, Kata Marjanović, Magda Kolić, Maurilia Kovačev i Mirela Percan) spremno sudjelovale u postavljanju i jedinstvenom ukrašavanju Božićnog drvca škole sa landerom, roverom..


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...