U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 16. po redu godišnja Konferencija mladih naučnika „Korak u nauku“. Konferenciju je svečano otvorila predsednica Vlade Srbije gospođa Ana Brnabić.

IMG 2289

„Korak u nauku“ je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom 4 dana diskutovaće rezultate 110 istraživačkih projekata iz 15 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici. Pored rezultata naučnih projekata koji su mentorisani od strane mladih naučnika, na Konferenciji će biti predstavljene i male inovacije iz oblasti robotike, programiranja, biotehnologije... Svi projekti su realizovani u moderno opremljenim laboratorijama Istraživačke stanice.

Premijerka Brnabić je otvarajući Konferenciju istakla da je Vlada tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se zemlja što brže modernizovala, dodavši da je obrazovanje prioritet njenog kabineta jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.

 
Tokom tri i po decenije razvoja i rada IS Petnica je uspešno organizovala preko 3,500 raznovrsnih kurseva, kampova, škola i seminara u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, na kojima je učestvovalo više od 50,000 učesnika i oko 6,000 predavača i stručnih saradnika.

Premijerka je dodala da je obaveza Vlade Srbije da promoviše mlade ljude i njihove mentore i pozvala i prisutne novinare da to učine jer "svi zajedno imamo tu obavezu". "Dosta je priče o ljudima sumnjivog morala, treba da pričamo o ovim ljudima. Da vidimo kako da podržimo ove projekte jer su svi genijalni, i na taj način da zadržimo ove mlade ljude u Srbiji", rekla je ona. Brnabić je rekla kako su projekti polaznika Petnice jako komplikovani, usko naučni i detaljni, a da je njoj privuklo pažnju da to nisu svi projekti samo iz oblasti prirodnih nauka. "Svako od njih (autora projekata) bi mogao da radi u mom kabinetu kao što imam mladog profesora, doktora nauka koji, kad god je slobodan, dolazi u Petnicu i pomaže ovim mladim ljudima", rekla je premijerka.

Pored učesnika iz Srbije ova Konferencija ima i regionalni karakter, pa će svoje rezultate predstaviti i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ovo će biti prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, i osmišljavaju planove za buduća istraživanja i inovacije. Svi učesnici će imati mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta, ali i inovatorima iz nekoliko velikih kompanija.

Nakon, u to vreme, dve decenije postojanja Istraživačka stanica Petnica je 2002. godine pokrenula još jednu obrazovnu aktivnost, a to je godišnja Konferencija polaznika programa „Korak u nauku“. Pre pet godina Konferencija je postala regionalna uključujući i mlade iz ovog dela Evrope.

„Vrlo je važno što se Petnica sve više prepoznaje kao važna obrazovna institucija na mapi Evrope. Naročito kada je prepoznaju najvažnije organizacije i institucije koje se bave naukom, obrazovanjem i talentima. Na nama je da nastavimo da razvijamo naše programe kako bismo bili u skladu sa razvojem nauke na svetskom nivou.“ – rekao je Vigor Majić direktor Istraživačke stanice Petnica.

Na Konferenciju su govorili i dr Aleksandar Bogojević, direktor instituta za fiziku, i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS, naglašavajući značaj veće povezanosti nauke, obrazovanja i privrede.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

IMG 2286


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...