Članak "Trampov savjetnik negira da se Apolo spustio na Mesec" koji smo objavili 15. ovog meseca, iznenadio je mnoge naše čitaoce, a većinu začudio. Manje upućene čitaoce širom sveta obradovao je, naročito one koji uživaju u raznim teorijama zavera i one koji jednostavno ne vole ništa što je američko (izuzev mobilnih telefona i filmova). Sudeći po naslovima na Internetu, munjevito su ga preuzeli i komentarisali mediji ruskog govornog područja. Mnogima je poslužio kao svojevrsno osveženje, relaksacija i razbibriga u ove letnje dane. Izgleda da ga je malo ko ozbiljno shvatio.

trump science David Gelernter

 
Ko je taj Trampov saradnik, David Gelernter, koji je svojom izjavom izazvao malu pometnju među čitaocima, koliko je on upućen u astronautiku i nauku uopšte?Komentar našeg saradnika Milana Mijića koji dobro poznaje prilike u Sjedinjenim američkim državama:

Piše Milan Mijić

Pomenuti g. profesor je verovatno samo jedan od Trampovih nezvaničnih savetnika po pitanju nauke i tehnologije.

Pominjan je kao jedan od kandidata za važan administrativni položaj Savetnika Bele kuće za nauku i tehnologiju, ali pored brojnih komentara i zahteva od strane naučnih institucija i ljudi koji su se bavili tim stvarima ta funkcija još uvek nije popunjena, već sedam meseci od početka novog predsednika. Šta više, dobar broj stručnjaka je napustio to telo.

Profesor Gerlernter čija je struka računarstvo, inače piše na svaku temu, od nauke do tehnologije, od umetnosti do bezbednosti, i uvek smatra da je samo on u pravu. Sadržaj tih pisanja nije nimalo originalan, uvek je u stilu klasičnih desničarskih klišea sa karakterističnim kontradikcijama. Vapi na primer da univerziteti ne odgajaju kompletnu osobu koja razume Šuberta i zna priče iz Biblije već umesto toga se bave indoktrinacijom studenata (onom koja nije njegova!). Iako je ortodoksni Jevrej smatra je povećanje broja Jevreja (onih koji ne misle kao on) na univerzitetima posle 2. svetskog rata odgovorno za "kulturnu revoluciju" i moralni pad Amerike. Itd. itd. Drugim rečima, potpuno se uklapa u Trampovu šemu.

I pored toga, teško je verovati da će biti imenovan za zvaničnog savetnika ili da će na tom mestu dugo ostati. Jer ta funkcija ne traži nekoga ko treba da priča ono što on misli, već osobu koja ume da komunicira sa brojnim institucijama i privredom, i da koordinira i nadgleda studije koje se bave strategijskim prioritetima za razvoj i finansiranje nauke i tehnologije. Gerlernter ne odgovara toj ulozi ni po pedigreu ni po temperamentu. Ali sa ovim predsednikom nikakva glupost nije nemoguća. Skandal za skandalom.

Gerlernter je inače široj javnosti postao poznat početkom devedesetih, kada je, uz povrede, preživeo eksploziju bombe-pisma koju mu je poslao anarhista "Unabomber" Teodor Kaćinski.

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...