Koji je uzrast najpametniji?

Sutra je godišnji Sukob mozgova - desetoboj mentalnih izazova, kvizova opšte kulture i slagalica. Amiru treba pametan i sposoban partner, a mora da odluči između troje ljudi, koji su svi različitog uzrasta i različitih talenata. Dakle, koga Amir da izabere za takmičenje? Šenon Odel razlaže ideju "pameti" i istražuje kako razvoj mozga utiče na naše veštine u različitim etapama naših života. [Režija: Biljana Labović; naracija: Aleksandra Pancer i Džek Katmor-Skot; muzika: Veston Fo...

Uključite / isključite prevod dole desno: strelica

Najpametniji.1

Najpametniji.2

Najpametniji.3

  

  

 
Transkript predavanja:
 
00:07
Koji uzrast je najpametniji? Možda će nas do odgovora dovesti jedno prijateljsko takmičenje.
 
00:14
Sutra je godišnji Sukob mozgova- deset timova od po dvoje takmiče se u desetoboju mentalnih izazova, kvizova opšte kulture i slagalica. Vežbam cele godine. Moraću da odaberem najpametnijeg, najsposobnijeg saigrača. Suzio sam spisak.
 
00:31
Prvo imamo Gabrijelu. Iako ima samo osam godina, nemojte je potcenjivati! Tečno govori dva jezika i ekspert je u razmišljanju na širi način.
 
00:41
Onda, tu je i Ama. Ume da recituje pi do stote cifre, profesionalno dizajnira satelite i pravi savršeni sufle.
 
00:49
Ili bih mogao odabrati g. Tejlora. On je najbolji šahista u našem kraju, a da ne pominjemo da je učestvovao u preko 20 Sukoba mozgova i pet puta ih je osvojio! Nisam siguran koga da izaberem! Ko je najpametniji?
 
01:05
Kog člana tima bi Amir trebalo da odabere za sutrašnje takmičenje i zašto? Naravno, zavisi.
 
01:11
Mada se inteligencija često dovodi u vezu sa stvarima kao što su IQ testovi, ove procene ne uspevaju da izmere širinu i dubinu različitih sposobnosti jedne osobe. Umesto toga, razbićemo koncept “pameti” u kategorije kao što su kreativnost, pamćenje, i učenje i istražiti kada je mozak najbolji u svakoj od njih.
 
01:30
Hajde da krenemo od samog početka. Tokom prvih godina života, vaš mozak će proći kroz neverovatan ubrzan rast, zvan sinaptogeneza, gde se više od milion novih nervnih veza stvara svakog sekunda.
 
01:42
Kako se mozak razvija, on prolazi kroz proces “orezivanja”. Na osnovu vašeg iskustva i okruženja, korišćene veze se ojačavaju, a neiskorišćene se brišu. Često korišćeni nervni putevi se mijelinizuju, uvijaju u sloj izolacije, dopuštajući informacijama da brže putuju. Ovo stvara efikasniji, preciznije podešen mozak. Ali, ovo preuređenje mozga se dešava unutar i između delova mozga u različito vreme, zbog čega veštine dostižu vrhunac u različitom uzrastu.
 
02:13
Na primer, u detinjstvu, delovi mozga zaduženi za učenje jezika se razvijaju brzo. zbog čega mnoga deca mogu da veoma dobro nauče više jezika. Međutim, prefrontalni korteks, deo mozga zadužen za kognitivnu kontrolu i inhibiciju, razvija se sporije. Kao rezultat toga, neka deca mogu imati problema sa strateškim igrama, kao što su šah ili igra dame, koje zahtevaju stalnu koncentraciju, planiranje i apstraktno razmišljanje. Istovremeno, deca su fleksibilniji učenici koji teže istraživanju. Često koriste kreativnije pristupe kada rešavaju zagonetke i, u proseku, manje se plaše da pogreše.
 
02:51
Međutim, odrasli imaju sopstveni jedinstveni skup sposobnosti. Oni imaju prednost dobro razvijenog prefrontalnog režnja, koji im daje veću sposobnost u veštinama koje zahtevaju učenje, pažnju i pamćenje, što ih čini brzim i efikasnim u rešavanju slagalica ili ukrštenih reči.
 
03:06
Kako starimo, te iste veštine mogu se pogoršati zbog smanjenja hipokampusa, centra za pamćenje u mozgu. Ali postoji razlog zašto se kaže “stariji i mudriji”. Nakon učenja tokom celog života, stariji ljudi imaju više znanja kojeg mogu da se sete i iskoriste, što ih čini izvrsnim partnerima za kviz.
 
03:24
Faktori o kojima Amir treba da razmisli su i njegove sopstvene prednosti. U pubertetu, prefrontalni korteksni delovi vašeg mozga su razvijeniji nego u detinjstvu. To omogućava da budete bolji u logičkim i matematičkim slagalicama. Istovremeno, duboko u mozgu, regije koje su važne za motivaciju i nagrađivanje se razvijaju još brže, što podstiče tinejdžere poput Amira da budu radoznali i hrabri učenici.
 
03:49
Tinejdžeri su veoma svestrani, to jest, njihovi mozgovi su podešeni da traže nova iskustva i brzo uče. U dinamičnoj ste fazi, u kojoj izbori koje napravite i veštine na koje se usredsredite zapravo mogu da upravljaju razvojem vašeg mozga.
 
04:06
Pa, koje godine su najpametnije? Nema jednog tačnog odgovora. To je osma godina, 16, 25, 65. i sve između; naši mozgovi su naučili da daju prioritet drugim veštinama u različitim uzrastima da bi odgovorili na izazove i zahteve te etape života. Tako da, bez obzira na Amirov izbor, tim svih uzrasta je dobra strategija.

 
 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...