Započinju uzbudljiva testiranja atmosferskih sondi

Atmosferske sonde HISTRION FPM-A i FPM-B projektirane su od strane članova i suradnika Astronomske udruge Vidulini kao logističko-tehnička potpora misija HISTRION 5 i HISTRION 6. Njihova je izrada započeta u Vidulinima tijekom proteklog tjedna. Završni radovi obavljeni su sredinom ovog tjedna u Industrijsko obrtničkoj školi Pula.

Obje ove sonde (HISTRION FPM-A i FPM-B) sudjelovati će i u letnom programu misija HISTRION 5 i 6, ali kao neovisne misije. Obzirom su sve ove sonde konstrukcijski identične (razlikuju se po cilju misije, odnosno korisnom teretu) to će HISTRION FPM sonde poslužiti za neophodna testiranja prije lansiranja HISTRIONa 5 i 6. U vremenu od 25. do 30. avgusta sa sondom HISTRION FPM-A odraditi će se testovi; loma, vibracija, nepotopivosti, vodonepropusnosti, nosivosti, čvrstoće, optičke i radarske vidljivosti, termičkog naprezanja te sustava za usporavanje slobodnog pada i sigurnog „preživljavanja“ udara u tlo ili more. Istovremeno, sonda HISTRION FPM-B poslužiti će za testiranja radio-providnosti konstrukcije te rada opto-elektroničkog i računalnog modula.

Nakon provedenih testiranja prelazi se na „fazu lansiranja“, odnosno praćenje vremenskih prilika u visokim slojevima atmosfere kako bi lansiranje i let protekli u povoljnim meteorološkim uvjetima a slijetanje sondi bilo na kopno, eventualno na more ali ne više od petnajstak kilometara daleko od obale.

Sonde HISTRION projektirao je Petar Gljušćić, mag.ing.mech. Prva faza izrade obavljena je u Vidulinima (Marino Tumpić) a druga faza odrađena je u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula (Dragan Basara, nastavnik Praktične nastave). 

DSC 1046   DSC 1051 01
H6 mod1   H6 mod2
H6 mod3   IMG 20160824 WA0003

Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 6 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...