Ili, kako spriječiti sudar neželjenih partnera u svemiru na „V-day“

ljubav u svemiru udar

Ruski Makeyev Rocket Design Bureau radi na preinakama postojećih ICBM raketa sa nuklearnim bojevim glavama kako bi mogle poslužiti u svrhu odbrane Zemlje od projektila (asteroida) iz svemira. Događaj od prije nekoliko godina na nebu iznad Celyabinska pobudio je veliko zanimanje javnosti ali još i veće tamošnjih vojnih svemirskih snaga. Istraživanja ovog tipa pokazuju kako vojska operativno razmišlja o realnosti „napada“ iz svemira odnosno protumjerama.

Sabit Saitgarayev iz Makeyeva instituta kaže kako bi znanstvenici (čitaj; vojska) rado testirali svoju novu „igračku“ na asteroidu Apophis čije se približavanje našoj planeti očekuje 2036.

Saitgarayev ističe kako bi male nuklearne atomske glave na adekvatnoj raketi bile dovoljne za potpuno uništenje pojedinačne prijetnje veličine do stotinjak metara u promjeru. Problem je što većina današnjih ICBM-ova traži nekoliko dana priprema prije lansiranja. Takve rakete odradile bi svoj posao ukoliko bi se prijetnja iz svemira uočila danima prije udara, no u situacijama kada bi od uočavanja prijetnje pa do udara preostalo samo par sati takve rakete su beskorisne. Upravo su preinake na pogonskom sustavu i sustavu vođenja raketa prema cilju u svemiru dio posla koji predstoji pred inženjerima i znanstvenicima iz Makeyeva. I u narednim godinama za njihov je rad osigurana (zasad skoromna) financijska podrška.

ljubav u svemiru

Prijetnja iz svemira nije imaginarna, ona je stvarna i pitanje je samo kada će Zemlja biti cilj, ne i da li će biti! Neki naši popularizaori astronomije nerijetko su znali reći kako je potenciranje prijetnje od asteroida u medijima kontraproduktivno („naviknuti ćemo ljude na prijetnju a kada do nje zaista dođe neće biti shvaćena ozbiljno“). Takvo rezoniranje je pogrešno, slično onome kako kada bi na cestama prestali postavljati znakove opasnosti da se ljudi „ne naviknu“. Javnost o prijetnji iz svemira mora znati i biti upoznata sa mogućnostima njezinog otklanjanja. Posredno, na taj je način lakše u državnim proračunima izdvojiti neophodna sredstva u cilju obrane od projektila koji nam dolaze iz tamnih dubina svemira.

Makeyev Design Bureau osnovan je davne 1947. U svojim počecima serijski su izrađivali rakete koje je projektirao slavni OKB-1 pod vodstvom Sergeya Korolyova, da bi se kasnije specijalizirao na području balističkih projektila za lansiranja iz podmornica. Danas je Makeyev uključen u znanstvena istraživanja i izradu mnogobrojnih sustava koji se koriste u raketnim i svemirskim tehnologijama za civilne i vojne potrebe.

Uživajte danas, na Valentinovo 2016., u ljubavnom sudaru sa dragim osobama, stvarima, događajima (već kako vam drago), danas nema prijetnje iz svemira!


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...