Evo prosljeđujem informaciju, možda se vidjelo i iz Srbije...imamo očevica iz Čepina koji je 31.1. u 17h vidio sajajn bolid nisko na nebu, iz auta.

"Bio sam u autu i otprilike visina je bila negdje na pola sa moje točke gledišta u visini štitnika za oči u autu malo niže a svjetlost se razvlačila preko cijele šofer šajbe, slikovito rečleno, nisam stručan da to drugačije objasnim i jako mi je žao što nisam snimio a bilo je vremena ali nisam se snašao zbunilo me .

Znači full nisko? Vjerojatno u BiH..."


 Evo dobio sam još ovu informaciju:

"nije toliko zakošeno bilo nego ravno a visinu mi je teško odrediti . Nalazio sam se u Čepinu a po meni pravac kuda je prošao bio bi otprilike od Vukovara u pravcu Đakova"

Ovo što je "zakošeno" mi je poslao fotku meteora koji pada prema dolje :) Ako je bio u Čepinu, znači da je išlo od JI prema JZ.

Možda ne bi bilo loše poslati informaciju u lokalne novine, TV, pa se jave i drugi očevici?


 Neka procjena trajanja bi mogla biti korisna (reda sekunda, dvije, pet...) kako bi isključili evenutalne "zemaljske" pojave.

"Ne znam objasniti koliko je sve to trajalo ali vozio sam auto i prvo sam gledao iz vozila da bi se na kraju ipak zaustavio i lijepo odgledao do kraja ."

Prema ovom gore, ja bi rekao da nije riječ o meteoru - nekako bi mi to sve skupa trajalo previše dugo. Ovo me jako podsjeća na nešto o čemu sam već slušao, gledao snimke... samo da se dosjetim pa javim.
Na žalost nam kamere ne snimaju danju (za sada)...


 Imamo očevica za bolid viđen po danu negdje u Slavoniji. Čekam da mi čovjek napiše detalje, u međuvremenu copy/paste:

Kad se već o ovome priča a ne znam gdje da to pitam pa ako može ovdje da mi astrobobo odgovori . Neki dan , točnije 31.01. oko 17h gledano iz pravca Osijeka prema Vukovaru nešto je iz pravca Mađarska prema recimo Bosni preletilo nebo i ostavilo me bez teksta . Nebo je bilo izrazito plavo i čisto bez oblaka , prvo se pojavila jaka svijetlost malo izdužena da bi se nakon kratkog vremena pojavio i svijetli rep koji je postajao sve duži da bi se pojačanjem jakosti svijetla sve ugasilo na tren i odmah ponovo nastavilo kao da je bila neka eksplozija i ubrzo sve nestalo čak mi se čini da je boja repa u nastavku bila izrazitije tamnija poput neke smeđe boje . Ne znam objasniti koliko je sve to trajalo ali vozio sam auto i prvo sam gledao iz vozila da bi se na kraju ipak zaustavio i lijepo odgledao do kraja . Oko mene na ulici bilo je još ljudi ali čini mi se da niko to osim mene nije vidio ili nije pridavao tome neki značaj mada meni se to jako dojmilo i još sam pod tim dojmom i volio bih znati o čemu se radi i da li je zabilježen prelet i pad nekog meteora u tom razdoblju . I prije sam viđao kad proleti neki meteor i njegov nestanak nakon što je izgirio ali nikad ovako šta i još ovako po danu i kad je vedro nebo .


 

Author: Boris Štromar

Komentari   

Vanja Stojanovic
0 #6 Vanja Stojanovic 16-02-2013 14:28
Postovani, ja sam 31. januara oko 18h video nebesko telo iznad Nisa neverovatno fluorescentne zelene boje sa vatrenim repom. Ne mogu tacno da vam opisem pravac-smer ali ako neko bude zeleo neka me kontaktira gad god hoce, otici cemo do mesta sa kog sam video i opisacu putanju. Iznervirali su me pojedinci koji su me tog dana napravili ludim :-) Svako ko zeli da mu pomognem oko ovog neka me kontaktira bilo kada a ovo je moj tel 060/3949596 a e-mail
dz
0 #5 dz 06-02-2013 22:58
Primeto sam meteor iznad Bele Palanke pri popodnovnoj setnji toga dana oko 17h. Sama pojava je trajala jako kratko; bolid je vidjen u kratkom prostoru izmedju jednog oblaka i Suve planine u pravcu zapad-jugozapad otprilike 35-40 stepeni u vis.
sls
0 #4 sls 05-02-2013 18:01
Primetio sam rezidentni trag - izmedju Plejada i Oriona. Prema velicini i trajanju moze se pretpostaviti da je bolid imao visoku -mag. vrednost.
Gabrijela
0 #3 Gabrijela 05-02-2013 14:12
Videla sam bolid iz Beograda. Neverovatan osecaj! Sjajna lopta koja je letela na nebu vidljiva bar 4 sekunde! Ovo mi je prvi put da sam videla tako veliki meteor! Mislim da je bilo 31. januara oko 18h, nisam sigurna bas za tacno vreme...
B. Š.
0 #2 B. Š. 05-02-2013 04:25
Puno hvala na odgovoru! Možete li otprilike odrediti u kojem smjeru je bio viđen objekt (jug, zapad...)? Eventualno trajanje traga, da li je bilo eksplozije kao što je navedeno, visina iznad horizonta (ne udaljenost već je li bilo blizu horizonta ili visko gore na nebu).
TT
0 #1 TT 04-02-2013 22:40
31.1.2013. oko 17:15 moja dva ucenika su usred casa uzviknula kako je neki sjajni objekat proleteo velikom brzinom iznad Sapca u Srbiji.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži