Vidjeli ste slike nebeskih objekata u knjigama i časopisima na internetu.. Uslikati vlastitom opremom Mjesec ili planete zahtijeva opremu, iskustvo i vrijeme. Ipak ne mora uvijek biti tako. Donosimo „sliku“ Jupitera načinjenu bez ikakove astronomske opreme. Istina nije riječ o pravom Jupiteru ali priznat ćete da sličnosti postoje.

jupiter by marcela rasonja i marino tumpic

Evo kako smo radili; na prozorskoj klupčici ostavili smo neiskorišteni (škart) komad brodskog poda i dio prekrili kružnim kućištem sobne lampe. Sve smo to tamo ostavili punih godinu dana. Pod djelovanjem Sunčevih zraka izloženi dio brodskog poda potamnio je a prekriveni ostao svijetao. Igra svjetlosti i sjene ostavila je na drvu vizualni potpis kakav donosimo na slici. Prema vremenu „eksponiranja“ od punih godinu dana, jedan je kolega astronom amater (Danijel Reponj) nakon što je vidio sliku izjavio: „Koliko je meni poznato, ovo je najduža odrađena ekspozicija nebeskog tijela na svijetu“. Poigrajte se i vi, potrebno je samo strpljenje a vrijeme radi za Vas.


Komentari  

Majstor_Kvaris
0 #2 Majstor_Kvaris 17-10-2012 08:31
Interesantno, ali ovo definitivno nije ni najduza ekspozicija, a ni najduza ekpozicija nebeskog tela. Neki fotografi su slikali Sunce (to jest putanju Sunca) u duzini od 6 meseci, pa sve do 3 godine.
Nikola Kosanovic
+1 #1 Nikola Kosanovic 16-10-2012 08:44
Još da je onaj tamni čvor nekako "upao" pod sobnu lampu, slika bi bila preslikani jupiter sa svojom velikom olujom :-)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži