Prenosimo vam detalje sporazuma prosvetara i ministarstva za kulturu i nauku, koji su danas došli do kompromisnog rešenja za nagomilane probleme. Kako se ne bi brojni propušteni časovi nadoknađivali subotama i nedeljama dogovoreno je da se drastično smanji plan i program nastave. Iz gradiva će biti izbačene sve lekcije koje sadrže informacije do kojih se došlo u protekle tri decenije. Tako, na primer, nastavnici će deci pričati da u Sunčevom sistemu ima 9 planeta, rasterećijući ih dugotrajnih objašnjenja o razlozima za isključivanje Plutona iz porodice planeta.

Kako bi se dodatno uštedelo za plate, učenici će biti uskraćeni za posete planetarijumu, muzejima i naučnim institutima a obustavljaju se i obrazovne ekskurzije i svi seminari za nastavnike.  Ovim potezom se deca neće dovoditi u konfliktnu situaciju da jedno vide a da im se nešto sasvim drugo priča u učionici.

 


Pominjanje planeta van Sunčevog sistema bi izazvalo inflaciju, veću nezaposlenost i pad dinara

 

Vlada Republike Srbije je danas donela set zakona za usklađivanje nove realnosti sa gradivom u školama. Na sednici su jednoglasno izglasane brojne odluke a prenosimo samo najbitnije u vezi sa  astronomijom:

- Ne priznaje se odluka Međunarodne astronomske ogranizacije o izbacivanju Plutona iz grupe planeta . Ovim činom ne samo da se uvode novi pojmovi u gradivo fizike već je potrebno ubaciti dodatne časove i lekcije za objašnjavanje Kajperovog pojasa i objekata u njemu što je dodatno opterećenje za budžet Srbije

- Novac koji je trebao da bude obezbeđen za izgradnju novih opservatorija i osavremenjavanje postojećih biće usmeren u nabavku kompjuterske opreme kako bi se dao podstrek teoretskoj astronomiji. Već u ponedeljak Vlada Republike Srbije raspisuje tender za nabavku nešto starijih ali funkcionalnih Misedo i Commodore računara. Takođe, biće raspisan i tender za rušenje Vidojevice.

- Ocenjeno je da je amaterska astronomija ojačala proteklih godina u Srbiji a posebno zabrinjava činjenica da broj radio amatera raste.  Nedopustivo je da više ljudi osluškuje nebo nego što sluša Radio Beograd na FM talasima. Odlučeno je da se nabavi oprema koja bi emitovala signal ove stanice u radio područiju koji najčešće koriste astronomi prilikom traženja vanzemaljskog signala.  Prva emisija koja će se emitovati na liniji vodonika, odnosno 1420 Mhz biće Radio Karavan i njegov Ha Ha komentar.

- Dok traje ekonomska kriza biće blokirani sajtovi planetarnih misija Kasini, Mars rovera, Messengera, Venera Expresa i ostalih. Ovim potezom učenici neće biti u mogućnosti da dođu do aktuelnih informacija iz istraživanja Sunčevog sistema te neće trošiti dragoceno vreme na času za bespotrebna pitanja.

 


Da li su mu odbrojani dani?

 

Vlada Republike Srbije je razmatrala predlog grupe ministara o stvaranju koalicije država koje bi zahtevale hitan prestanak rada Svemirskog teleskopa Habl. Ukoliko do te koalicije ne dođe, napraviće se studija izvodljivosti rušenja teleskopa Habl raketama koje poseduje Vojska Srbije. Ocenjeno je da je Habl sa svojim svakodnevnim otkrićima i stalnim pomeranjem ljudskog znanja o svemiru i nama samima postao pretnja ne samo po budžet Srbije već i po kulturno nasleđe ove zemlje.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 1 dan ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...