TV Astronomija

Brajan Koks razotkrio Veliki prasak! Čekaj šta?

BigBengSH 1

Brian Cox debunked the Big Bang! Wait, what?

"Bila sam prilično iznenađena kada sam nedavno saznala da je britanski naučni komunikator i bivši fizičar čestica Brajan Koks navodno razotkrio Veliki prasak pričom o stvaranju, ništa manje nego u BBC dokumentarcu. Pogledala sam snimak i mislim da znam šta se dogodilo...

 

Opširnije: Brajan Koks razotkrio Veliki prasak! Čekaj šta?

Write comment (2 Comments)

Vanzemaljski artefakti - Šta bi vanzemaljci ostavili iza sebe kao dokaz postojanja?

VZARTEFAKTI 1

Vanzemaljski artefakti - Šta bi vanzemaljci ostavili iza sebe kao dokaz postojanja?

Ukoliko inteligentne vanzemaljske civilizacije postoje ili su postojale u svemiru, interesantno pitanje je zašto do sada nismo pronašli dokaze njihovog postojanja uprkos višedecenijskoj potrazi, I da li smo uopšte tragali na pravom mestu? U ovom videu otkrićemo šta bi sve vanzemaljci ostavili iza sebe kao dokaz postojanja, i videćemo zašto je upravo naš sunčev sistem prva logična meta u potrazi za inteligentnim životom u svemiru.

Opširnije: Vanzemaljski artefakti - Šta bi vanzemaljci ostavili iza sebe kao dokaz postojanja?

Write comment (1 Comment)

Šta kada bi Mesec eksplodirao?

Mesecif 3

What If the Moon Exploded?

"Da li je to kiša meteora? Svemirski otpad? Ne, to je nešto mnogo, mnogo gore. Naš najbliži komšija nije više pun Mesec. Mesec je eksplodirao i raspao se na milione fragmenata. Ogromne lunarne stene jure ka Zemlji. Može li nas ovo izbrisati sa lica planete? Kako bi Mesec uopšte mogao da eksplodira? I ako preživimo, kako bi gubitak Meseca promenio život kakav poznajemo?

 

Opširnije: Šta kada bi Mesec eksplodirao?

Write comment (5 Comments)

Šta bi bilo da je Zemlja zaista ravna?

RavnaZemlja 1

What If the Earth Was Actually Flat? (Extended)?

".....Znam, znam, već smo pričali o tome. Ali ima nešto očaravajuće u tome. Sunčevo pomračenje ravne Zemlje. Dijagonalno rastuće drveće. Veliki zid od leda, koji čuva NASA, naravno. Ravnozemljani sigurno imaju veliku maštu. Ali šta ako su bili u pravu? Kako bi se Zemlja držala u svemiru? Da li bi se okretao oko Sunca ili bi Sunce rotirao oko njega? I zašto nikada ne biste otišli ​​do ivice Zemlje?

 

Opširnije: Šta bi bilo da je Zemlja zaista ravna?

Write comment (0 Comments)

Šta je NASA-in rover Curiosity otkrio na Marsu? – Epizoda 3

CuriosityGM243

Šta je NASA-in rover Curiosity otkrio na Marsu? – Epizoda 3

U prethodnoj epizodi serijala o roveru Curiosity, ispratili smo njegovo kretanje od mesta sletanja ka podnožju planine Šarp, kao I suočavanje sa prvim ozbiljnijim problemom kada su uočena oštećenja točkova usled kretanja po oštrim stenama. U ovom videu otkrićemo kako je protekao nastavak ove izuzetne misije, i videćemo šta je Curiosity otkrio tokom proleta komete pored Marsa.

Opširnije: Šta je NASA-in rover Curiosity otkrio na Marsu? – Epizoda 3

Write comment (0 Comments)

Šta ako upadnete u Neptun?

UNeptunu 2

What If You Fell Into Neptune?

"Velik je, plav je i rastrgaće vas - ako ste slučajno upali u jednu od njenih ogromnih oluja veličine Zemlje. Koliko god da izgleda mirno i oduzima dah površina Neptuna je opasno i surovo mesto. Dakle, ko je spreman za izlet u svemir? Hajde da otputujemo daleko u Sunčev sistem. Zašto se Neptunovi prstenovi skupljaju u određenim oblastima? Koja se blaga kriju ispod njegove atmosfere? Mogu li ljudi ići na Neptun? Kako bi izgledalo sletanje na Neptun? Gde biste mogli najduže da preživite?

 

Opširnije: Šta ako upadnete u Neptun?

Write comment (0 Comments)

5 sekundi na Saturnu

WhatIf Saturn 2

What If You Spent 5 Seconds On Saturn?

"...U ovom zadivljujućem videu pružićemo vam fascinantne uvide u neverovatna iskustva i efekte na koje biste naišli tokom tih 5 sekundi na veličanstvenoj planeti Saturn. Istražićemo očaravajuću atmosferu, očaravajuće prstenove i neuporedivu lepotu koju Saturn ima.

Pripremite se da budete zapanjeni dok pretpostavljamo intenzivne temperaturne fluktuacije, nadrealne gravitacione sile i prekrasne poglede koji vas očekuju na ovom nedokučivom putovanju. Spremite se da budete svedoci hipotetičke avanture izvan svojih najluđih snova.

 

Opširnije: 5 sekundi na Saturnu

Write comment (0 Comments)

Šta ako asterod udari u Zemlju 2024?

PadAsteroida 1

What If an Asteroid Hit Earth in 2024?

":Asteroid se kreće pravo ka Zemlji. U početku su naučnici mislili da će nas promašiti, ali su napravili ozbiljne pogrešne procene i sada, asteroid ide pravo prema našem džinovskom plavom mermeru. Šta se dalje dešava? Da li ovo znači kraj čovečanstva? Možemo li promeniti putanju asteroida?

I zašto bi se to zapravo moglo i dogoditi do 2029. godine?

Opširnije: Šta ako asterod udari u Zemlju 2024?

Write comment (1 Comment)

Milion milja daleko

MilionMiljaCrop

A Million Miles Away - Official Trailer | Prime Video

Film o istinitom događaju. Snu dečaka da postane astronaut. Ali, ne bilo kog dečaka, nego dečaka čiji su roditelji došli iz Meksika kao migranti, i sa kojima je radio na plantažama u Kaliforniji na berbi plodova. Na dugom putu od preko 30 godina, pokazao je neverovatnu volju, prevazišao je sve prepreke, postao astronuat i kao specijalista leta sa Šatlom stigao i boravio na Međunardnoj kosmičkoj stanici.

Opširnije: Milion milja daleko

Write comment (0 Comments)

Kako jezik oblikuje naš način razmišljanja - TED predavanje

Jezik 1

Kako jezik oblikuje naš način razmišljanja

Diljem svijeta govori se oko 7000 jezika. Svi imaju različite zvukove, vokabulare i strukture. No, oblikuju li naš način razmišljanja? Kognitivna znanstvenica Lera Boroditsky prikazuje primjere jezika, od jezika zajednice Aboridžina u Australiji koja koristi strane svijeta umjesto "lijevo" ili "desno", do ruskog jezika u kojem postoji više riječi za opisati "plavo", što sugerira da je odgovor odlučno "da". "Ljepota jezične raznolikosti otkriva nam koliko je genijalan i fleksibilan ljudski um", kaže Boroditsky. "Ljudski umovi nisu stvorili jedan kognitivni univerzum, već 7000."


Opširnije: Kako jezik oblikuje naš način razmišljanja - TED predavanje

Write comment (0 Comments)

Šta možete videti kroz teleskop od 10 hiljada dolara?

Teleskop10k 2

What can you see through a $10k telescope?

Večeras ćemo koristiti jedan od NAJVEĆIH amaterskih teleskopa koji može se da kupi za 10.000 dolara, da pogledamo krater na Mesecu, oblake na Marsu, Ganimed koji se diže iza Jupitera i retku okultaciju Marsa! I sve ćemo to raditi sa mog krova u Londonu!

Opširnije: Šta možete videti kroz teleskop od 10 hiljada dolara?

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  5 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S obzirom kako teško ide sletanje na... 7 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Do spoljne granice Ortovog oblaka ima... 12 sati ranije
 • Goran Stanković said More
  Greška u tekstu: prečnik Sunčevog... 21 sati ranije
 • Baki said More
  Mnogi astronomi tvrde da JVST ima... 22 sati ranije

Foto...