Predavanje Slavka Stojanova, našeg uvaženog astronomskog prijatelja i saradnika, „Fosili donje krede na Staroj planini“, u organizaziji GEO-PAN-a, odžano je u relativno maloj, ali vrlo prijatnoj knjižari Nublu u Novom Sadu. Bilo nas je dvadesetak slušalaca, koliko je otprilike i bilo mesta u kamernom prostoru ove knjižare.

Predavanje je bilo veoma interesantno. Slavko Stojanov je govorio polako, bez žurbe i gotovo tiho, tako da ga su ga i oni koji nisu ušli u tajne istraživanja fosila lako razumeli. Govorio je o lokacijama nalazišta fosila u Srbiji, sa osvrtom na literaturu koja je obuhvatila i lokalitete u bivšoj, velikoj Jugoslaviji.

Mala atrakcija večeri bio je prikaz dela Slavkove lične zbirke fosila uz detaljna objašnjena za svaki primerak i uz napomenu o lokalitetu nalazišta. Za mnoge je bilo interesantno da čuju savete za „lov“ na fosile, te opis opreme za istraživanje.

Saznali smo i da je u prirpemi jedna posebna lokacija fosila. Nalazi se kod sela Senokos, Gornji Visok, na Staroj planini. Za ovu lokaciju čeka se još samo dozvola nadležnog državnog organa.

Bilo je i pitanja i iscrpnih odgovora, te smo u svetu praistorije proveli više od jednog sata.

Slike sa predavanja
IMG 0115 IMG 0117
IMG 0144 IMG 0123
IMG 0128 IMG 0127
IMG 0124 IMG 0133
IMG 0135 IMG 0136
IMG 0139 IMG 0143

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...