Društvo astronoma Srbije (DAS) vas poziva na dva on-lajn predavanja na srpskom jeziku kojima će se 30. juna obeležiti međunarodni Dan asteroida u Srbiji. Ovaj dan su Ujedinjene nacije proglasile u znak sećanja na Tungusku eksploziju, koja se dogodila 30. juna 1908. godine.

asteroid2

Predavanja su posvećena asteroidima i rizicima od njihovog mogućeg udara u Zemlju, popularnog su karaktera i namenjena su svim slušaocima zainteresovanim za astronomiju, a pre svega nastavnicima i učenicima gimnazija i srednjih škola. Ova predavanja imaju i za cilj da podrže nastavnike, koji u okviru svojih predmeta (fizike i geografije) predaju sadržaje iz astronomije, da na što zanimljiviji način prenesu učenicima astronomska znanja.

Predavači, akademik dr Zoran Knežević i dr Nataša Todorović, istaknuti su naučnici u ovoj oblasti. Deo materijala sa predavanja će biti javno dostupan, kako bi se mogao koristiti u nastavi.

Predavanja će se održati preko Vebeks platforme

 u sredu, 30. juna 2021. 

od 15:15 do 17:15.

Pola sata posle drugog predavanja predviđeno je za postavljanje pitanja i diskusiju. Zainteresovani slušaoci se mogu direktno uključiti na predavanja preko Vebeks linka:

https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=m5b68b7c10057a42f6211eee4d7135621

Osim ovoga, na sajtu

https://asteroidday.org/ možete naći aktivnosti koje povodom Dana asteroida organizuje Međunarodna astronomska unija.

Uključenje u njihov program je u 18 časova istog dana.

 

 Sreda, 30. jun 2021. U 15:15    

ZKnezevicAKL Zoran Knežević
Srpska akademija  nauka i umetnosti  

 

ASTEROIDI – NAŠI OPASNI SUSEDI    

Sažetak: Prvi deo predavanja posvetićemo  objašnjenju osnovnih pojmova vezanih za  asteroide: šta su asteroidi, gde se  nalaze, zašto su važni, od čega se  sastoje i kako evoluiraju, kako ih  nalazimo, kako im određujemo dinamičke i  fizičke osobine itd. Zatim ćemo se  prošetati kroz galeriju “portreta”  asteroida i pogledaćemo neke od  najinteresantnijih i  najspektakularnijih snimaka koje su  napravile naše sonde in situ, na samoj  površini asteroida ili iz velike  blizine. 

U drugom delu predavanja pažnju ćemo  usmeriti na sudare sa asteroidima i  opasnost koju oni predstavljaju za našu  planetu i život na njoj. Predstavićemo  neke od najpoznatijih događaja ove  vrste koji su se desili u Zemljinoj  geološkoj prošlosti, ali i neke sasvim  nedavne čiji smo svedoci bili pre samo  nekoliko godina. Govorićemo zatim o  otkrivanju i praćenju  potencijalno  opasnih asteroida, da bismo predavanje  zaključili osvrtom na metode i tehnike  kojima u ovom trenutku raspolažemo za  sprečavanje ili izbegavanje sudara.     


 Sreda, 30. jun 2021. U 16:15    

NTodorovic Nataša Todorović,
Astronomska  opservatorija, Beograd  

 

STVARALAČKA ULOGA ASTEROIDA U GEOLOŠKOJ ISTORIJI ZEMLJE

Sažetak: Poznato je da asteroidi  uglavnom naseljavaju oblast koja se  nalazi između Marsa i Jupitera. Način na  koji se oni u tim predelima kreću,  ponašaju i grupišu, pomaže nam da bolje  razumememo najrazličitije procese u  Sunčevom  sistemu. U predavanju ćemo se osvrnuti na  neke od tih procesa koji omogućuju transport asteroida u blizinu Zemlje.  Mogućnost sudara sa Zemljom jedan je od  mogućih ishoda ovog transporta, o čemu  će takođe biti reči. Smatra se da su ovi  sudari u toku duge geološke istorije  Zemlje u velikoj meri oblikovali život, a  možda čak i doprineli postojanju vode na  našoj plavoj planeti. Izložićemo neke od  mogućih teorija po kojima su asteroidi  (vodeni planetizimali) mogli  transportovati vodu na Zemlju, i  upoznaćemo se sa novijim naučnim  rezultatima koji potkrepljuju ove  pretpostavke.    

 

 

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...