U okviru Svetske nedelje svemira održano je predavanje na temu: Kosmički brod Kasini, završena misija. Predavanje je održano u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu dana 04.10.2017-te godine, predavač Laslo Kočmaroš iz Zrenjanina.

lk1

Pred prisutnim đacima osnovnih škola i njihovim nastavnicima kao i pred prisutnim građanstvom predstavljen je Saturnov orbiter Kasini i Titanova sonda Hajgens. Posetioci su imali prilike da čuju istorijat misije i vide sastavne delove letelice i sonde kao i da se upoznaju sa funkcijom brojnih naučnih instrumenata koji su služili za prikupljanje podataka i snimanje fotografija.

lk2

Sledilo je prikazivanje lansiranja a prisutni su imali priliku da vide kako je Kasini zajedno sa Hajgensom dospeo do Saturna putujući godinama kroz prostor i vreme nošen zakonima fizike.

lk3 lk4

Kasinijevo odredište, odnosno Saturnov sistem njegovih prirodnih meseca kao i sama prstenasta planeta su razmatrani po značajnim datumima u periodu od 07. aprila 2004-te godine pa sve do okončanja misije 15. septembra ove godine.

lk5

Predavanje je zaključeno time da datum 15.09.2017. jeste trenutak okončanja same misije ali da će ona ipak i dalje trajati zahvaljujući obilju prikupljene građe o neobičnom Saturnovom svetu sve do neke nove prilike u budućnosti kada će čovek opet smoći snage za još jedan veliki poduhvat motivisan predhodnim otkrićima.

lk6


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži