TV Astronomija

Snimci, razni o astronomiji i sl.

Kako Mesec obleće oko Zemlje

Zemlja Mesec 2

How the Moon orbits Earth

Na osnovu stvarnih podataka prikazani su rotacioa, nagib, orbitalnu brzinu, ugao sunčevog svetla i pogled na sistem Zemlja – Mesec. Rastojanje Zemlje od Meseca nije prikazana u srazmeri. U sredini modeli Zemlje i Meseca jesu u srazmeri.

 

Patricia Burchat: Izlivanje svetlosti na tamnu materiju (TED predavanje)

..Tamna materija 4

Patricia Burchat
Shedding light on dark matter

BurchatPatricia Burchat

Patricia Burchat proučava strukturu i distribuciju tamne materije i tamne energije. Ovi misteriozni sastojci se ne mogu meriti na konvencionalan način, a ipak čine četvrtinu mase našeg univerzuma.

"Nedavno smo shvatili da obična materija u univerzumu -- i kada kažem obična materija mislim na vas, OK, mene, planete, zvezde, galaksije -- obična materija koja čini samo nekoliko procenata sastava univerzuma. Skoro četvrtina, ili otprilike četvrtina materije u univerzumu, je ono što je nevidljivo. Kada kažem nevidljivo mislim da ne apsorbuje elektromagnetni spektar. Ne emituje u elektromagnetni spektar. Ne reflektuje. Nema interakciju sa elektromagnetnim spektrom, koga koristimo za detekciju stvari. Uopšte nema interakcije. Pa kako onda znamo da je tu?

 

VRT FIZIKE: Dinamika mržnje

Mrznja 3

VRT FIZIKE: Dinamika mržnje

U drugoj epizodi naučnopopularnog video-serijala dr Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku u Beogradu govori o tome kako se se fizika i istraživački metodi razvijeni za proučavanje kolektivnih fenomena u termodinamici mogu primeniti u posmatranju ponašanja na društvenim mrežama. Gošća epizode pod nazivom „Dinamika mržnje“ govori o tome kako se šire emocije na društvenim mrežama, kako nastaju, prerastaju u lavine i umiru, kao i zašto su velikim delom na društvenim mrežama negativne.