Astronomska opservatorija Astronomskog društva «Kosmos» iz Novog Sada stacionirana je u Mladenovu, pedesetak kilometara zapadno od ovog Sada. Zgrada je visoka sedam metara i sastoji se od prizemne, kontrolne sobe sa računarima, bibliotekom i dokumentacijom. Na spratu je kupola sa teleskopom i pratećim instrumentima. Takvo arhitektonsko rešenje bilo je nužno kako bi se kupola izdigla iznad okolnih kuća.

Gagic

Miloš gagić

Ali, kaže, predsednik AD «Kosmos», Miloš Gagić, stub na koji je montirana montaža je izuzetno dobro postavljen i «usađen» u zemlju tako da je otporan na uobičajene vibracije.

Kupola ima prečnik od 3,4 metra, a otvor za teleskop je širok nešto manje od jednog metra što je dovoljno i za teleskope većih apertura.

- Plan je bio da se opservatorija pusti u rad još krajem proleća, ali rokovi su se stalno probijali zbog problema u podizanju opservatorije - kaže Gagić - Ovde, u okolini, niko nikad od arhitekata do zanatlija, nije pravio opservatoriju. Svima njima je ovo prvi put da se sreću sa ovakvom izgradnjom pa su za sve probleme morali sami da traže rešenja. Lakše bi bilo da je umesto kupole napravljen pokretni krov, krov postavljen na šine, ali za to rešenje bi bilo potrebno da se postavljaju i visoki nosači za šine što bi povećalo troškove izgradnje, a sem toga, čitava zgrada bi izgledala ružno.

k5   k4

Pogledajte ostale fotografije postavljanje kupole

- Naravno, kada pravite astronomsku kupolu, ona mora da ima pravilnu kružnu osnovu, bez ikakvog odstupanja od tog oblika jer inače neće moći da rotira. Kupola zatim, treba da je s jedne strane otporna na sve lokalne vremenske prilike, na visoke i na niske temperature, na vlagu, na UV zračenje, a, s druge strane, treba da je laka kako bi se lako i bez trzaja okretala. Zato je za kupolu iskorišćen materijal koji se inače koristi za pravljenje čamaca. To se, dodaje Gagić, pokazalo kao vrlo dobro rešenje.

Opservatorija će zvanično biti otvorena 12. septembra, i tada će i početi sa radom. Ali odmah se kreće u drugu fazu rada na opservatoriji u kojoj će ona biti potpuno robotizovana, tako da će se sa njom upravljati i daljinskim putem, preko Interneta, što će znatno povećati njenu efikasnost.

Što se neba tiče, priča dalje Gagić, ono je veoma dobro za ove naše vojvođanske prilike, Mlečni put se dobro vidi u vedrim noćima, a samim tim i daleki nebeski objekti.

- Imamo plan i za uličnu rasvetu koja, kako znate, nigde u našoj zemlji nije urađena adekvatno potrebama. Kada gledate mapu osvetljenosti vidite da cela Vojvodina, Beograd i južnije od njega, prosto blešti. Naša ideja je da u Mladenovo uvedemo ekološki ispravnu rasvetu i za to smo naišli na veliko razumevanje u Mesnoj zajednici Mladenovo. Ako to uspemo, Mladenovo će biti prvo mesto u Srbiji sa ekološkom rasvetom, koja će dobro osvetljavati ono što treba, ulice, a ne nebo i koja će biti jeftinija od sadašnje. Ali, to je zadatak za naredni period. Videćemo, kaže Gagić.

 
 

Otvara se opservatorija u Vojvodini


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 12 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...