U utorak, 2. maja udareni su temelji buduće, najstarije, opservatorije kod nas, a i šire. O tome nas je izvestio ponosni vlasnik opservatorije, Miloš Gagić. Opservatorija se gradi u Mladenovu, a to je sat vremena lagane vožnje (ili 20 minuta ako vozi Miloš), tj. 54 kilometara levo od Novog Sada. Građevinski radovi će biti gotovi za desetak dana, a nakon toga sledi unutrašnje uređenje, instaliranje teleskopa, priključivanje na Internet, gašenje ulične rasvete itd. Sve u svemu opservatorija treba da proradi najdalje do našeg ovogodišnjeg kampa.

kosmos   snacrt1
Ulaz u prostorije AD "Kosmos"   Plan za izgradnju opservatorije
skica   janko
Detalj iz plana za izgradnju opservatorije   Janko Mravik betonira temelje
ok1   ok2
Gabariti   Početak radova
ok3   ponosni vlasnik
Detalj sa izgradnje   Ponosni vlasnik i osnivač opservatorije, Miloš Gagić

Radni naziv opservatorije je «Kosmos», kako se zove i Miloševo astronomsko društvo. Ali pravi naziv opservatorija tek treba da dobije. Milošu je palo na pamet da je nazove «Četir konja debela» po onoj čuvenoj vojvođanskoj pesmi. U to ime trebalo je da se ispred opservatorije slikamo on, Janko, Dušan i ja, ali kriterijume za debljinu zadovoljavamo samo Janko i ja, tako da je to verovatno otpalo. :)

Ako vas buni onaj epitete «najstarija opservatorija» onda ovako:

Kada smo pre godinu dana na astronomskoj konferenciji AD «Novi Sad» govorili o astronomskim društvima i konstatovali da je AD «Ruđer Bošković» najstarije kod nas, Miloš je obećao da će osnovati još starije društvo. Ko poznaje Miloša zna da on nije ustanju duže od dva minuta da rzgovara a da ne ubaci neku svoju šalu. Ova se primila i od tada se za Miloševo AD «Kosmos» kaže da je najstarije u zemlji, na Balkanu, a ponekad i u istoriji. I ako je po tome, onda je valda i njegova opservatorija najstarija.


Komentari  

Reponj Danijel
0 #2 Reponj Danijel 06-06-2015 08:54
Miloše, nemaš pojma u šta si se upustio, sad si gotov, nema ti pomoći i baš mi je drago zbog toga. Dobrodošao među nas, zaražene vlasnike opservatorija. :-)
Što se tiče Četir konja debela, teško da će ti ta ergela stati unutra, moj prijedlog je Četir konja žgoljava, to će bit lakše ostvarivo! :P
Nikola Kosanović
0 #1 Nikola Kosanović 04-06-2015 12:06
Bravo! Lepa vest...
G. Gagić je jedan od učesnika AKL-a, koji me posebno oduševljava svojim dosetkama :)
Ujedno, imao bih da dodam dve napomene (jednu neozbiljnu i drugu neneozbiljnu):

1. Ako je ovo najstarija opservatatorija , a po rečima g. Gagića jeste i mi mu verujemo, onda je ona najstarija ne samo u istoriji, nego i u praistoriji, a činjenice ukazuju na to da je starija i od samog kosmosa.

2. ne kaže se "levo od Novog Sada", jer geografsko pozicioniranje ne poznaje "levo", "desno", "gore" i "dole", već istočno od... zapadno od... itd. Ali, imajući u vidu u kom je duhu članak pisan, može da prođe i levo od Novog Sada (kad već može i levo od Albukerkija) :)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži